15 juli 2017

Långskylt och trycke

Ni ser en ytterdörr med ett trycke och långskylt av hamrad plåt. En inoljning av beslagen vore inte fel.
Nyckeln till tillhållarlåset kommer från Låsbolaget i Eskilstuna.
Dörren är klädd med karosseripanel som under hand har målats med linoljefärg.

Dörrtrycket är av vanlig modell från den nationalromantiska epoken under tidigt 1900-tal. Det är tillverkat av gjutjärn med »hamrad« yta. Gjutjärnstrycken finns i flera varianter från den här tiden. Modellen var vanligast på ytterdörrar och förekom in på 1950-talet, även på innerdörrar. Till trycket finns en nyckelskylt, så kallad långskylt, i samma stil, av pressad plåt med »hamrad« yta.

4 kommentarer:

 1. Du har då öga för detaljer ;-)
  Hur många dörrar har jag inte sett med dessa lås men aldrig att jag tänkt på ursprunget till det.
  Tack för trevlig och intressant blogg som jag troget följer men inte alltid kommenterar.
  Trevlig sommar önskar
  Caroline Christensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detaljer är viktiga för att datera byggnadsår för byggnader eller tid för renovering/reparation. Dvs byggnadsvårdskunskap.
   Har du tänkt på att det inte alltid är långskyltar med hål för trycke och nyckel på dörrar? Alternativet är rosett och nyckelskylt om låset är ett tillhållarlås. Vid cylinderlås finns andra lösningar. Det där är så klart viktiga kunskaper för en projekterande arkitekt :-) Arbetar man med samhällsplanering är det förstås inte något man föreskriver men hör ändå till grundkunskaperna.

   Fortsatt trevlig sommar själv!

   Radera
 2. Det ser nästan ut som du fotograferat dörren till mitt sommarhus (första bilden) - men att du först målat dörren! (Tänk om det vore så väl!) Stugan byggd -46.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint och tidstypiskt, Margaretha. Tidigare var den här karosseripanelen trären och fernissad.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)