11 oktober 2020

Jag klistrar, jag klistrar!

Klisterremsor mot drag när man har innanfönster var vanligt förr när denna äldre typ av fönster var vanligt förekommande, ganska ovanligt numera. Trots det finns sådana här förgummerade pappersremsor fortfarande i dagligvaruhandeln, åtminstone i mellersta delen av landet. Jag är så glad över att ha två fastigheter där innerfönster finns kvar. Jag vårdar min kulturhistoria de luxe!


Här syns springan mellan innerbåge och karm som ska tätas. Här kan det dra när det blåser kallt ute. Det är innerbågen som ska tätas, ingen varmluft ska släppas ut mellan fönsterbågarna. Ytterbågen ska kunna släppa in lite luft utifrån för att kondens ska undvikas i möjligaste mån.


Och här är springan tätad. På våren är det bara att blöta bort pappersremsan med en fuktig trasa. Den lossnar lätt.

 *

En mycket enkel kammare innanför advokatbyrån. Till höger en stor tvåmanssäng under omhängen; invid ett fönster. Till vänster en plåtkamin med kokkärl. KRISTIN håller på att klistra innanfönstren. I fonden öppen dörr till byrån; därute synes fattigt folk som väntar på företräde.

KRISTIN.
Jag klistrar, jag klistrar!

DOTTERN
blek och avtärd, sitter vid kaminen.

Du stänger ute luften! Jag kvävs!...

KRISTIN.
Nu är det bara en liten springa kvar!

DOTTERN.
Luft, luft, jag kan icke andas!

KRISTIN.
Jag klistrar, jag klistrar!

ADVOKATEN.
Det är rätt, Kristin; värmen är dyr!

DOTTERN.

Å, det är som om du limmade igen munnen på mig!

(...)

Ur ETT DRÖMSPEL av Aug. Strindberg

Fönsterlav är ett traditionellt material att placera mellan bågarna. Vit fönstervadd, som också finns i handeln, är ett mer sentida.

Jag har även börjat med dragkorvar fyllda med ris som är lätt att återanvända från år till år. Meningen med materialet mellan fönsterbågarna är att det ska vara hygroskopiskt för att suga upp eventuell kondens.

4 kommentarer:

  1. Jag klistrar mina innerfönster och skall börja idag. Även fönstervadd finns. Däremot är lav mellan bågarna nytt för mig. Kanske något jag borde testa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är väldigt dekorativt. Och plockar man "toppmossa"/fönsterlav i skogen ska man naturligtvis inte skövla. Fönsterlaven ska vara fuktig då den sätts på plats, annars smular den. Det blir ett fascinerande miniatyrlandskap mellan rutorna.

      Radera
  2. Jag bor i Norge i ett hus byggt i slutet av 40 åra och det finns ett original- fönster kvar i köket. Här är det ytterrutorna som sätts upp nu när vintern närmar sig. Det är faktiskt det vackraste av alla fönster:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en speciell lösning som även finns i norra Sverige. Men det hör till äldre byggnader än 1940-tal. 1800-tal i alla fall. en väldigt intressant och spännande lösning att hålla kylan ute. Jag tror säkert att ditt gamla fönster är både vackert och kulturhistoriskt intressant!

      Radera

Tyck till om du vill...