5 oktober 2021

Reseffekter

Vilka drömmar hade den unga kvinna som använde denna resväska och röda och granna hattask?

Reseffekter på det mahognymålade högskåpet från morfarsmor och -far, Klara och Johan Olof.

Resväskan är en sådan där som var så vanlig och som nu ofta har syns som rekvisita i inredningssammanhang. Den är tillverkad av svart kartong med läderskodda hörn och kanter. På ena långsidan finns två gångjärn och på den andra två regellås med överfallsbygel. Tillhörande nyckel är fastsnörd inne i väskan. Invändigt är den klädd med brunmurrigt smårutat papper och har remmar att spänna fast innehållet.

Av fastklistrade lappar i flera lager framgår det att väskan senast blev polletterad från Uppsala C till Nyåker den 2/7 1952.

Jag har själv använt den vid tågresor och alltid tyckt om utseendet, men numera används den till förvaring. På etikettlappen står mitt namn textat och en Södermalmsadress. Äldre funktionsdugliga föremål har alltid behagat mig, jag har full förståelse för det retroliv som vissa lever idag när det kommer till kläder, inredningar och mat.

Hattasken har varit ute ur modet hela mitt liv, den är verkligen inte nött och kom kanske till användning en kort tid på 40-talet.

Vad tänkte min mamma på när hon reste iväg med dessa reseffekter? Vilka drömmar hade hon? Vad förväntade hon sig av livet? På detta foto bär hon ytterligare en variant av väska, en mjuk bag. Klädd i resdräkt som jag förmodar att hon själv sytt, svarta skinnhandskar, nylonstrumpor och ett par rejäla promenadskor i mocka med gummisula.

4 kommentarer:

 1. Mammas fina kusin hade sin cylinderhattformade emaljpotta i en dylik hattask, när hon kom "tågande"! Det kunde väl ingen vettig människa, kissa rakt ner på banvallen?!

  SvaraRadera
 2. Jättefina väskor!
  Jag har alltid föredragit gamla väskor — ända tills jag började flyga, då blev de för tunga och var dessutom för ömtåliga.
  Mormors hattask hade jag som skolväska jag nere några år i to åren, trots att den var för tung för ändamålet.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra. När det kommer till hattaskar har jag bara sett dem användas i äldre filmer, aldrig i verkligheten.
   Och till flygresor fungerar kartongväskorna illa, de blir hårt åtgångna. Men på tåg går de ju fortfarande att nyttja, men utan pollettering.

   Radera

Tyck till om du vill...