16 juli 2025

Lupinkamp

 

I år såg jag några lupiner som växte på vägrenen vid Riks13 i anslutning till vår mark. Så beslut togs att de skulle bort. Någon bild före glömdes bort att ta men det handlade bara om 5-6 tuvor. Det gäller att mota Olle i grind. Vi kapade blomställningarna där några redan gått i frö, stoppade dem i en plastsäck och tog sen upp resten av växten med rötter med en spade. De invasiva blomsterlupinerna finns på fler platser längs vägen och de kan föröka sig snabbt. Trafikverket torde knappast ta itu med dem trots att det är verket som har hand om skötseln av vägar och vägrenar.

Lupiner växte inte här innan Riks13 standardhöjdes 2017-2018. Och någon ARTRIK VÄGKANT tycker jag mig inte se trots Trafikverkets skyltar som vill pränta in i oss att så är. Sly av björk, hägg och sälg frodas däremot. Men visst finns här gullris, vitmåra, till och med lite blåklockor, utblommade hundkäx och älggräs. Älggräs ogillas av mej eftersom det i mängd påminner om ödebygd och vem vill bo i övergivenhetens landskap?

Rallarrosor växer på vägrenen och tacka vet jag dessa blomster i stället för lupiner om det ska vara höga färgstarka blommor.

I söndags var vi på föredrag om dagfjärilar på Konsthall Norra Kvarken, Järnäsklubb. Flera nya tankar tänktes, flera nya kunskaper erövrades.

Forskaren Lars Pettersson från Svensk dagfjärilsövervakning, Lunds universitet, visar och berättar efter föredraget som drog ca 30 besökare. En sväng in till Konstbiotopen där nattens ljud som vi inte kan se presenterades i konstprojektet "Om natten vill jag se med mina öron."

På väg ut mot konsthallen i Järnäsklubb finns i Järnäs öppna landskap de vackraste vägrenar jag sett här i trakterna med torr mark och låga, ofta färgstarka blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...