10 februari 2010

Vintern håller sitt grepp

Riks13 blev färdig 1942 och den här sträckan var i bruk som pulsåder längs Norrlandskusten fram till 1960-talets början då den ersattes av E4. Jag försöker leva mej in i hur byns kommunikationsmönster såg ut innan dess. Hur man rörde sig på vägar och stigar och spångar.

Riks13 vintern 1953
Flera gamla fina hus revs i samma veva som Riks13 byggdes. Fortfarande finns en stor och ful jättegrop uppe i Degermyra som påminner om grustäkten i samband med vägbygget. Det blev sen byns soptipp med många skrotbilar. På den tiden talades det aldrig om miljöpåverkan och återställning. Lite grann samma inställning som många har idag.

Riks13 vintern 2010
Långt borta syns på båda bilderna Hyberts lilla ljusgröna hem (nu Rolfs röda) och Alfreds gård till höger.  Den gården döljs nu av trist sly. Några björkar har också slagit rot intill en stolpe. Tre stora slygranar på dikesrenen till vänster har just passerats vid fotoögonblicket. Någon som bryr sig? Busshållplatsen är borta, numera passerar inga bussar förutom skolbussen till Vallen. Alla bussarna började köra längs E4 någon gång på 90-talet efter att turerna genom byn dragits ner allt eftersom. Nu måste man ha bil för att åka med bussen.

Vinter i Sthlm
Men det här saknar jag inte - grå vinter och sen lika grå vår. Fotot fanns med på en utställning på Kulturhuset 1982 som hette Ett ögonblick i Stockholm med foton av Pico Kymén.

3 kommentarer:

  1. Intressanta vinterbilder från riksväg 13, gillar de där luftburna ledningarna. Hos oss har de nu grävt ned dem i backen, lite synd tycker jag, de var en fin årsring i landskapet...

    Ha det så gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  2. Katarina! Tack för titten.
    Jag håller med dej helt och hållet. Men skulle jag framföra den åsikten i bygden skulle man skratta läppen av sig, det tror jag säkert!

    Det du inte ser så bra på årets bild av Riks13 är att stolparna nu står på höger sida och att en grov svart kabel hänger däremellan. Inte alls snyggt. Stolparna behövs för att bära upp gatubelysningen så ledningen blir nog kvar där.

    Luftburna ledningar som på den översta bilden skapar så vackra grafiska effekter. Hittar jag sådana ledningar utomlands, då fotar jag!

    SvaraRadera
  3. Hihi, ja precis, folk tror man är galen när man framför sådana åsikter :-)
    Det är bara ett par år sedan de tog ned våra luftburna ledningar, de liknande dem på bilden men innehöll nog inte lika många 'armar'/trådar. Visst är det färre väderberoende störningar i el- och telelinjerna sedan de grävde ned ledningarna i backen men jag sörjer ändå de gamla luftburna. Och precis som du så tycker jag att de skapar vackra grafiska effekter i landskapet.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...