9 maj 2011

En god hamn

I helgen var vi ut till naurreservatet Kronören. Och till Gohamna, den goda hamnen. Den ligger verkligen skyddad från havets stormar, berghällarna en bit ut sluter sig som en naturlig pir med liten öppning.

En plats många gånger omtalad av föräldrarna som en vackert ställe, en plats dit de och vänner återvände gång på gång som unga. Kusten här var även då ett fågelparades, ett ställe för fågelskådande.

 En av alla dessa vackra tjärnar med den så välkända naturen.

I skogen finns fornlämningar kvar i form av platsen för gamla gistvallar. Stenhögarna som höll stolparna syns övertorvade på jämna avstånd. Landhöjningen har gjort att de nu finns ganska långt från havet, inne i granskogen. Fascinerande.
Så här såg det ut en gång. Hit kom fiskare långväga från, från Gävle och ännu längre söderifrån. Än idag kan man finna platser med gistvallar längs kusten. Norrfällsviken är en av dessa vid vackra "Höga Kusten". Och HÄR kan man läsa mer om världsarvet Kvarken.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Herregud så vackert! Vid vårt ställe på Hemsön utanför Härnösand finns gistvallen kvar i fiskeläget. Och Norrfällsviken är fint!

  SvaraRadera
 2. Hej Sara, javisst är naturen härlig här. Kul att du känner till den. Gistvallar är vackra skapelser i sin strikta enkelhet. Landhöjningen är 100 cm på 100 år.

  SvaraRadera
 3. David Fornis8 maj 2012 14:39

  Vilken go blogg jag hittade till. Ska lägga en dag på att läsa igenom inläggen.

  Det som fick mig att kommentera just denna post är att jag (22 år) spenderade mycket av min uppväxt på en ö i hälsingland med just gistvallar. Jag minns särskilt en gång då farsan sa "vad var det jag sa" medan han plockade simpor och småabborrar ur mitt strömmingsnät.

  SvaraRadera
 4. Kul att du gillar mitt skrivande, trots åldersskillnaden :-)
  Angående minnet av fiskafänget: fisk som fisk ;-) Fast strömming gillar jag väldans mycket!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...