3 november 2012

De som gått före

Det här är ett ljusskadat foto som jag hittar i ett gammalt fotoalbum. Föräldrarna stående bredvid pappas släktgrav på sin mors sida. Året är 1950 och de är på väg på bröllopsresa. Här stannade de till på resan söderut.
Detta är min farmorsmor som ligger på lit-de-parade 1931 innan hon jordfästes i graven på fotot ovanför. Ni ser de tidstypiska limfärgstapeterna. Ni ser granen vid huvudgärden, piedestalen av en  björk med ett stearinljus, likkistan som är utsvängd i armhöjd, kistans vita klädsel och lite annat vackert samt Anna som ligger med knäppta händer, död vid 70 års ålder.
Det händer att jag själv stannar till vid Lögdö bruks lilla kyrkogård med den lilla vita brukskyrkan av trä och de röda magasinsbyggnaderna i Medelpad. Första gången var det tillsammans med föräldrarna då jag nyss tagit körkort och familjen blev stadd på rull. Pappa guidade förstås :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , ,

2 kommentarer:

 1. På gott och ont har vi i vårt moderna samhälle kommit långt ifrån döden.
  Förr var det helt naturligt att själv ta hand om sina nära och kära efter döden och ha dom liggandes på lit-de-parade i kammar´n. I dag skulle nog dom flesta tycka att det vore makabert.
  Även djurslakt har börjat ses som något "äckligt". Det är okej att köpa en anonym köttbit i charken(gärna från Argentina), men otänkbart att slakta och äta upp ett djur med namn från egen uppfödning. Jag tycker tvärtom.

  SvaraRadera
 2. Jag håller HELT OCH HÅLLET och alldeles fullständigt med det du skriver Pentamom! Absolutissimo. Det är absurt så det har blivit.

  Jag antar att dina barn skolas in i ditt tankesätt. Det är så mycket enklare då man har djur och jordbruk. Lyckans ost :-)
  Jag fick vara med vid kalkvslakten, utom ögonblicket då slaktmasken kom till användning. Och morfar han sjöng vi ut då han låg i kistan i kammarn.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...