21 juli 2013

Lampan i lagårdsporten

Den här armaturen som skyddar en glödlampa, har "alltid" lyst upp lagårdsporten. Av opalglas med en finurlig skruvanordning för fastsättning i underlaget. Hur gammal den är vet jag inte, kanske från tiden då gården elektrifierades. Man kan se märket av den avklippta glasmassan i toppen/botten på glaset.
Ljuset är inte starkt men tillräckligt för att kunna utföra det som skulle utföras - hämta hö för att stell koena, sila mjölken efter mjölkningen, ställa in mjölkflasken te kylrômme. Med dagens mått mätt och jämfört med många av dagens ljuskällor, är ljusstyrkan låg.

Glaskåpan har varit nertagen under de tre år som lagårdsportens golvkonstruktion bytts ut mot ny. Vi har jobbat med långa bjälkar och brädor och jag var rädd att den skulle råka få en törn och gå sönder då vi svingat dem. Lampan har tvättats och är uppsatt igen.
.
.

4 kommentarer:

 1. Fin, flärdfri, fungerande funktion från förr. :-)

  SvaraRadera
 2. Ja Anta, visst är den flärdfri. Form follows function. Frågan är om den är från lagårdens elektrifiering på 20-talet eller från typ 50-talet. Spelar i och för sig ingen roll, den fyller ju sin funktion :-)

  SvaraRadera
 3. den kommer från 50-talet,kanske kraftverksbygge eller nån försvarsanläggning ks

  SvaraRadera
 4. Så ks, du tror inte att den gick att köpa i en vanlig affär för armaturer???

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)