20 augusti 2014

Förtroendekapital?

Vem här i byn tror ni har vunnit mest rent ekonomiskt på de 40 vindkraftverken som uppförts på Gabrielsberget?
http://lagring.files.wordpress.com/2013/04/vindkraftssamrad-2005-anders-jonsson-aspea400.jpg
Klicka för större text.
Så här skriver centerpolitikern Anders Jonsson inför det förnyade samrådet om vindkraft på G-berget:
"Bygg så fort som möjligt"
"Positivt för byggden att det byggs"

Ursprungligen skulle bybon och kommunpolitikern Anders Jonsson (C) ha fått ett vindkraftverk rest på sin mark. Eftersom han ville tjäna mer på sin mark, erbjöd han sig upplåta mark till ytterligare 3 kraftverk. För denne politiker föll alltså ersättning för fyra verk ut då de uppfördes. Var och en av markägarna har förhandlat enskilt med vindbolaget, att Anders J skulle ha nöjt sig med 50 000 SEK per verk har jag svårt att tro. Det är den låga summa som nämnts falla ut för ett uppfört verk på berget. Utöver det får markägare med avtal en årlig ersättning beroende av elproduktionen för varje enskilt kraftverk. Det här gäller samtliga markupplåtare som har avtal med Svevind. Avtalen finns inskrivna i fastighetsregistret. Följande illustrationer är hämtade ur miljökonsekvensbeskrivningen (MKB).
Här syns en skiss där tre vindkraftverk är streckade (och eventuella). De är belägna norr om lilla Vinsjön och närmast byn. Av dessa tre är två belägna på centerpartistens Jonssons mark, ett på en annan kommunpolitikers mark, kristdemokraten Hägglund. Hägglunds mark är insprängd mellan Jonssons ägor. Hägglund bor inte i byn utan har köpt upp ett antal hemman i bygden och är en av de större skogsägarna i kommunen.
Åhå! Här är fyra vindkraftverk placerade norr om Vinsjön. Det nordligaste har kommit till på Anders Jonssons mark sedan förra skissen. Mycket vill ha mer...
Utöver dessa vindkraftverk har dessa allianspolitiker var sin snurra i det större sammanhängande området.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIhVsa5ILRPUc9UIxAaXH_lObR4vMbRZhqiJzcQP4iIciLbN8SWGE7SWqyVYzD1H_UA20v_LUU_1Uv3M-3axW4cvAuY54ljncvJVJ1Ky8zWtHOG03TNCjB7HwKN4wUqbGg8jyvzXO3Zl-c/s1600/Detpln_Gabrielsb_040812_f%C3%A4rg_web.jpg
Klicka för större planens båda delpartier tydligare.

Okej, det här var första steget.
*
Utöver detta fick Jonsson ersättning då vindmätningsmasten monterades på dennes åkermark för flytt upp på Gabrielsbergets topp. Sonen fick betalt för att hålla vindmasten med diesel för att den skulle fungera under ett drygt år. (Vindmätning skedde först då projektet hade fått slutligt tillstånd!, inte i förväg. En något underlig tågordning.)
*
Anders Jonsson anställdes av Kaj Johanssons Åkeri AB från Vännäsby under anläggningsarbetet som tog drygt 2 år. Kaj Johanssons Åkeri AB vann entreprenaden och kommer inte från Nordmalings kommun. (En intressant fråga är hur mycket kommunen tjänade på projektet? Något mer än att tyska montörer köpte engångsgrillar och flintastekar på Konsum? Övernattningsmöjligheter för långtidspendlare?)
*
Anders Jonsson planerade att öppna bergtäkt för att sälja bergkross till vindkraftföretaget Svevind. Han och hans föräldrar var de som intensivast försökte få oss bybor att upplåta privata vägar till vindkraftbolaget i samband med anläggningsarbetet. Naturligtvis utan att hemmansägare och övriga bybor skulle inse vad det var man ville med förslagen.

***

Jag fick för några år sedan en elak fråga från sekreteraren Erik i bysamfälligheten då denne insett att jag argumenterade för en demokratisk ordning i bysamfälligheten (jag ville bli kallad till årsstämmorna): "Vad har du gjort för byn?" Nu för jag frågan vidare: Vad har denne centerpartistiske politiker, denna politikerfamilj, gjort för byn som de inte tjänar pengar på? Hur kan vi veta att de kommunpolitiker som medborgarna röstar fram tänker på kommunens bästa och inte enbart sitt eget. Man blir fundersam då Anders Jonssons (C) agerande tydliggörs, hans positiva inställning i samrådet bör således tolkas som följer:

Bygg så fort som möjligt (så behöver jag inte vänta på ekonomisk ersättning)
Positivt för byggden att det byggs (det ger mig personligen ekonomisk vinning om vindkraftverken byggs)

*
Kanske tycks det tjatigt med mina inlägg här på bloggen. Men detta är samtida hembygdshistoria, nutidshistoria som ska dokumenteras eftersom det fått och får stora konsekvenser för byn, ja för bygden. Processens gång intresserar mig. Människors reaktioner intresserar mig. Hemmansägarnas och bybornas tystnad förfärar mig. Man kan missförstå och tro att konsensus råder för det är tyst i bygden. Så trist, farligt och förfärligt!

Jag har under fyra decennier sett byn tappa geist, få minskad sammanhållning, avfolkas, tappa service, hålla på att förlora det lilla som finns av kulturlandskap, växa igen mer och mer eller planteras igen, skogar kalavverkas, jag har märkt hur känslan av att gemenskap i byn minskat. Något jag inte vill önska något samhälle. Det enda som kan göra något åt landsbygds-Sveriges förfall är politiken. Dock - inga riksdagspartier vill hantera landsbygdsfrågorna och kommunerna vill inte gnälla för då  får de dålig PR. Och staten går fri från ansvar.

Inte är det väl underligt om politikerföraktet breder ut sig i landet då människorna inser att folkvalda (kommun)politiker "skor sig" på andras bekostnad, att de endast ser om sitt eget hus. Medierna granskar inget, "Norrland", dvs. halva Sverige ligger i djupare medieskugga än någonsin.

Efter förra bloggposten om Isegori, om åsiktsförtryck, fick jag ett mejl från en kvinna på andra sidan Kvarken med ett utdrag ur Vasabladet den 15 augusti 2014. Läs HÄR vad som står där. Det är trist, farligt och förfärligt!! Men utmärkt att det tas upp i media, här i länet har det varit väldigt tyst. Mestadels positiva artiklar har producerats i Västerbottens Kuriren och Folkbladet. Och det är utmärkt att det bloggas om. Därför att tystnad är trist, farlig och förfärlig!!! Tystnad är ett brott mot demokratin, ett sätt att hålla en diktatur under armarna. Både internationellt och på byanivå.
.
.

7 kommentarer:

  1. Ärligt talat tycker jag att åkerbärsdebatten var bra mycket roligare - fast jag fattade inget av den heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vem tycker att detta är roligt? Det är tom obehagligt.

      Radera
  2. Det enda roliga skulle möjligen vara stavningen av `byggden´... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anta, kanske är det en dyslektiker som stavat. En sådan ska man inte driva med ;-)
      Med mor och sambo som är lågstadielärare :-)

      Radera
  3. (Med tanke på hur mina barns lärare stavar, så ska man nog inte ha så stora förväntningar på den yrkeskategorin)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh va galet, men nog kan det vara så Scylla. Lärarna (både kvinnor och män) betraktades för bara några decennier sedan som de människor på landsbygden som besatt ett kulturellt kapital.

      Påminner mig ett gammalt foto med en lärarträff här i byn, det talar sitt tydliga språk. Måste leta fram det...

      Radera

Tyck till om du vill...