5 januari 2015

Julgransbelysning

Här i huset finns två olika julgransbelysningar allt sedan 50-talet. Det är morfars och mormors Osram belysning och julgransljusen från Luma som min familj använde.
 
Barnaögon som tindrar ikapp med juleljusen avbildas på Osram-kartongen.
  
Julgransljusen är gjutna i ett stycke, man byter hela "lågan" och det vita "stearinljuset" om något går sönder. De 16 ljusen är något kortare och knubbigare än de från Luma.
 Luma presenterar sina juleljus så här på kartongens utsida.
Även denna kartong innehåller en slinga med 16 hårdplastljus. Här byts endast "lågan" om något slutar lysa. Två kartonger med reservljus finns i kartongen, den ena komplett.
Locket är mycket informativt. Förutom allt som kan köpas från Luma ser jag att den här julgransbelysningen är såld den 20/12 1952 genom A. Lindgren (S.H-g) De sista initialerna har jag ingen aning om vad de innebär. Garantitiden är två (2) år. Ännu efter 62 år är det hela funktionsdugligt!
Tillbehören är många, ovan syns några av dem. På fotot av hela locket syns den nu åter så populära "Ljusbukett" som "är en prydnadsarmatur med sju ljus monterade på smäckra stänglar bildande liksom ett knippe eller bukett. Den är avsedd att användas ej bara under julen utan vid alla festliga tillfällen. Ljusbuketten finns i flera färgkombinationer." Den får man lätt betala åtskilliga hundralappar för.
  
En av lamporna i  min fina String-båge hade gått sönder. Komplementet fanns i Lumas kartong med reservlampor. Hur svårt kan det vara? Att hitta en 14 volts lampa till en 16-lamporsslinga?
Som slutkläm beskrivs i locket den praktiska sladdosan från LUMA, en "kombination av förlängningssladd och 3-vägsuttag, ägnad att komma väl till pass i varje hem för all extra belysning under julen."
Visst finns den också. Den fungerar bara på bottenvåningen i huset där vi inte har alla uttag jordade ännu. En verkligt bra och vackert och enkelt formgiven skarvsladd på 5 meter. Den har upphängningsanordning så den kan vägghängas om så önskas.
De båda belysningarna som hängt med ett tag. Här i huset hade man två stycken julgranar vilket var helt underbart för ett barn här. Kanske är det därför jag har firat drygt 40 jular här...
.
.

2 kommentarer:

 1. Åh, vad detta väcker minnen! Barndomens ljuvliga jular passerar revy. Allt gammalt med julanknytning ger en speciell känsla. I mitt föräldrahem fanns också en julgransbelysning från Osram.
  Stringbågen - har alltid tyckt det är så dekorativt med ljusbågen som sträcker sig över hela fönsterbredden. Väldigt snyggt!

  På min andra blogg, Pyssel och Pinaler, har jag skrivit om gammalt julpynt, bl.a. Osram-belysningen. Länk nedan till det inlägget om du har lust att läsa det.
  Ha en god fortsättning på 2015!

  http://pysselochpinaler.blogspot.se/2010/12/semiantikt-julpynt.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade egen julgran du, som barn, med eget pynt. Det måste var höjden av lycka ;-)
   Hoppas även framtiden blir god!

   Radera

Tyck till om du vill...