2 januari 2015

Kaffekalaset

Den här kakboken är fortfarande aktuell i min värld. Kaffekalaset : recept på gott dopp : råd om duk och kopp / redaktion: Willy Maria Lundberg, Margit Engnes. Folket i bild, 1952. Kakrecepten som ingår var et resultat av en tävling i kakbak.
Fyra sidor med färgbilder är samlade mitt i boken. Färgbilderna illustrerar "Råd om duk och kopp" som är skrivet av Edna Martin och Arthur Hald, två samtida storheter.

Willy Maria Lundberg (1909-2004) var en folkbildare då det gällde god formgivning.
De relativt få svartvita bilderna är pedagogiska och visar tillvägagångssättet vid baket. I förordet står att alla recept är avsedda för vispning med hand. Där står även att ömsom smör, ömsom margarin är angivet i recepten. "Läsaren kan efter eget behag ta det som passar det egna hushållet. Som allmän regel kan man kanske säga att smör är att föredra i fyllningar och att margarin används, där kvantiteten fett är stor."
De flesta sidor har inga bilder alls, bara goda kakrecept. Min mammas och mina anteckningar finns lite varstans i boken, bland recept och på försättsblad.

Som barn har jag suttit och tittat på det färgglada omslaget av den glada kaffedrickande kvinnan med en kaka i högsta hugg. Lika fascinerad är jag fortfarande. Vem som utformat det härliga omslaget framgår dock ingenstans. Baksidan är klarröd. Bara det! Tydligt, enkelt, gott...

Även denna jul har Syjuntans delikatess, som alltid, gjort succé.
.
.

4 kommentarer:

 1. Vilket härligt omslag - det förflyttar mig genast ett antal år tillbaka. För det är med bilder som med musik, det påverkar sinnet, och det känns i hela kroppen.
  Just den hör boken har jag inte, men liknande, från 40- och 50-tal, jag använder aldrig recepten, men bläddrar i dem då och då.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Tror min kommentar försvann...
  Härligt omslag! Det är med konst (illustrationer) som med musik, det väcker minnen som känns i hela kroppen.
  Just den här boken har jag missat, men jag har liknande som jag ofta tittar i, även om jag inte använder recepten.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Margaretha, böcker är livet! En del är till glädje utan att de används till annat än att minnas :-) Men just den här använder jag emellanåt.

  SvaraRadera
 4. Just så, böcker, musik, dofter, platser, foton, m.m. = nostalgitrippar! De triggar igång minnesbanken.
  Jag har sparat min mammas alla receptböcker, både de köpta och de hon själv "tillverkade" av anteckningsböcker. Efter många års bakande och matlagande så är de givetvis lite fläckiga och tilltufsade men det är en del av charmen och bidrar i högsta grad till goda minnen. Goda - på två sätt! :) Flera av recepten används fortfarande.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)