22 januari 2015

Vinterfåglar inpå knuten 2015

Brukar ni vara med och räknar fåglar vid fågelbordet den sista helgen januari?
http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2015/vinterfaglar-inpa-knuten-2326-januari-2015/
Sitta inne i värmen och spana genom fönsterrutan på tättingarna för att sen rapportera via nätet eller via papperspost. Det är Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) som anordnar. Läs mer här.  Framåt vårkanten får man hem resultatet av räkningen.

Räkningen börjar fredag den 23 och avslutas måndag den 26 januari. Genom att ha med två vardagar kan även skolor och förskolor medverka. Den här räkningen av småfåglar har pågått i nio år, detta är det tionde året. Första året jag var med var 2009. Den större hackspetten gillar att äta fett (smör) som jag smort in en smal trädstam med. Annars är det talgbollar och olika fröblandningar som bjuds. Samt äpplen som helst ska halveras eller klyftas.

Morfar Manfred tyckte om fåglar! Fåglar gillade min mamma Karin! Morfar brukke lägg ut malln på vintern utafôre fönstre. Han brukke sop hop höfröa från hölage´ och lägg ut i en rundel på snön. Snöade den över sopade han bort snön och la på nytt höfrö. Allt för småfåglarnas väl i kylan.
.
.

5 kommentarer:

 1. Åhh, vilken fin bild på sidensvansarna. Jätte.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den perfekt. Obs att jag hämtat den från Sof:s hemsida. Trevlig fågelräknarhelg på dej! :-)

   Radera
 2. Nej ingen räknare här, har upptäckt att det är få fåglar jag kan, så jag har fått skärpa mig då mitt yngsta barnbarn och jag numera hänger ut talgbollar och frö på min balkong till nöje. Och den bilden på sidensvansar är ju så fin!! På väg till min butik finns ett träd där det är många sidensvansar - vilket vakcket namn dessutom.

  SvaraRadera
 3. Åh, ljuvliga sidensvansar! De är så ofattbart vackra. De ser nästan konstgjorda ut.
  Det blir ingen fågelräkning för mig. Det brukar stupa på att jag inte kan skilja entita och talltita och att jag är helt oförmögen att ens uppskatta antalet gulsparvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilka problem du har. Jag har varken entita eller talltita att räkna. Men en för mig ovanlig dök upp i år - EN trädkrypare. Fågelboken konsulterades för artbestämning.

   Sidensvansarna som kvittrar i en trädkrona är oslagbar musik :-)

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)