18 juni 2016

Hotell Nordin

Här har vi ett vykort med gästgiveriet i Levar taget någon gång från förra sekelskiftet, då hotell Nordin. Ni från kommunen, som läser detta, ser att glasverandan inte finns än, den kom till någon gång på 1930-40-talet.

https://lh3.googleusercontent.com/-kzxKwLurvoU/V1_Hd_xyNcI/AAAAAAAANow/bV_kTuThzIsqBeD7j6N_5bwk1Nbw9KJ3wCCo/s951/hotell%2BNordin%252C%2BNordmaling1.jpg
Klicka på bilderna för förstoring.
Ni ser också hur nära Kustlandsvägen, fortfarande en grusväg, som hotellet låg. Så klart, det var ett gästgiveri och hade bästa annonsläge nära allfarvägen från drottning Kristinas 1600-tal. Det var på grund av vägdragningen som gästgiveriet byggdes där. På början av 1990-talet drogs vägen om och byggnaden ses numera på något större avstånd. Tvärs över den avstängda asfaltvägen går precis norr om Levar hotell ett vitt staket vilket ser märkligt ut.

Här, på den gamla vägdragningen, passerade min mormor ofta på vägen hem. Hon böjde av in på vägen till höger in mot den gamla byn. Det här var alltså hennes barndomsvy vilket är lite fascinerande att tänka på.

https://lh3.googleusercontent.com/-ytEmxrcLHDs/VsrFoaO7r5I/AAAAAAAANNA/TYcQRGTP6no/s700-Ic42/Levar%252520hotell%252520laga%252520skifte%2525201832_web.jpg
Och här har vi än en gång laga skifteskartan från 1832. Gästgiveriets plats är inringad. Vägen mot Umeå fortsätter ut till höger, följer man Kustlandsvägen åt andra hållet (uppåt i bild) kommer man till Kyrkovallen som numera är kommunens centralort. Till vänster om hotelltomten ligger den gamla bondbyn med husen på var sida om vägen.

Edit: Jag ser ju "bara" hus och landskapsrelaterade saker i foton. Se i kommentaren vad lantrasbevarande Pentamom funderar över när hon ser den övre bilden & KOLLA HÄR . Hur intressant som helst!
.
.

5 kommentarer:

 1. Vilken enorm hund, eller är det kvinnan som är liten? Spännande att tänkas sig att det kanske fanns en sorts "Dalbohundar" även här uppe i norr. http://www.kangalklubb.se/Dalbohunden%20Nelly.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad man får lära sig då man bloggar. Dalbohund har jag aldrig hört talas om (är förresten urusel på hundraser öht).
   Tack Pentamom för att du delger vad ditt tränade öga såg och för länken. En hund som kanske hjälpte sin ägare mot två- och fyrbenta boskapstjuvar!

   Radera
 2. Intressant inlägg och kommentar! Vilken bjässe till hund! Inte undra på om den satte skräck i allehanda löst folk - och fä. Jag har heller aldrig hört talas om den bamsevovven. Synd att den inte finns längre.

  SvaraRadera
 3. Jaa vad jättespännande med hunden! Och jag funderar iväg på svenska boskapsägares problem att samexistera med varg. Alltså djurägarna i östeuropa t ex gillar väl inte heller varg men det verkar ändå funka bättre. Och där har man ju fortfarande storväxta "herdehundar". Försvann kanske behovet av hunden i samband med utrotningen av vargen och idag har vi en djurhållning som är helt anpassad till en rovdjursfri miljö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka genomtänkta kommentarer ni läsare har. Det där låter som en god hypotes, funborunsten! (Men något dito kunnigt svar har inte jag.)

   Radera

Tyck till om du vill...