4 juni 2016

Filter

Har i några tidigare inlägg beskrivit mitt förhållande till televisionsapparater, hur jag valt bort teven ur mitt liv. När jag så småningom träffade den som skulle bli mannen i livet, var jag alltså ovan vid tv. Det var dock inte han, med långt mer medelsvensson-livserfarenhet än jag :-)

I hans hem fanns tv-apparater och tekniska prylar som jag tillförne aldrig sett. Många av modell ä. Och det märkliga var att varje gång jag var på besök visades enbart bra tv-program, alltså program som jag verkligen gillade när jag hörde att teven var igång och kastade ett getöga på apparaten som rullats fram. Kulturprogram främst. Det hände några gånger och jag blev lika förvånad varenda gång. "Är det ett så här bra utbud på tv nu för tiden?" undrade jag.

Tills jag en dag insåg att han hade spelat in de där programmen på video under veckorna. VHS var det som gällde på den tiden. Haha, vilka tekniska finesser det finns, tyckte jag. Och insåg också att han gjort urvalet och tagit sig tid att spela in programmen enbart för min skull. Vicken hygglo!

Så mitt tv-tittande går genom hans filter eftersom han vet vad jag gillar för slags program. Man kan ha en "personal shopper", jag har en "personal program selector". Yes.

Det händer också att det blir ett "snabbval" med mycket kort varsel. Senast var när han ansåg att ett inslag på Rapport borde intressera mig. Han kallar inte i onödan så jag hörsammade kallelsen att se nyheten om den kvinnliga mjölkbonden som säljer sin mjölk via en automat på sin gård i Uppland. Vi diskuterar med jämna mellanrum mjölkböndernas situation, landskapets igenväxning, stordrift och centralisering, jämför Norrland kontra Mellansverige, så det var mycket uppfriskande att se en kvinnobonde som inte går över till stordrift för att försöka överleva utan istället börjat sälja gårdens mjölk utan mellanhänder.

Det här sista var ett litet exempel på hur utmärkt det är för min del med en "personal program selector" :-) .
.

12 kommentarer:

 1. Jag såg samma program och blev glad över att bönderna inte ger sig utan försöker hitta nya vägar.
  Ring P1 är bra för det mesta och en dag ringde en bonde in till radion och berättade om sin gård i Hjo där vi som ville kunde bli kofadder åt hans kor och kalvar. Sök på: Bli kofadder.se
  Han hade redan fått in en hel del pengar på det och jag letade upp sidan för att titta på alla bilder och se kor med olika namn och temperament.
  Jättekul ide' och varför inte? Man kan väl vara fadder till en ko eller kalv lika väl som till ett barn eller?
  Jag beundrar dessa bönder som kämpar på i motvind och som aldrig ger sig mot Arla och co.
  Ni är beundransvärda som orkar att hitta på nya vägar för att överleva!
  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Caroline, jag håller med dig. Jag älskar kor. Boken "KOR - En kärlekshistoria" av Ottosson&Ottosson är fortfarande en favorit. Där talas om kotell - man köper andelar i en ko som bonden sköter och när det är dags för slakt är köttet mitt som jag förstår det.

   Jag har besökt Norrbetes slakteri i Ramsele, ett litet slakteri där hänsyn till djuren är väldigt stor. Ingen industrialisering alls.

   Norrbete är en förening i Ångermanland med åtta gårdar som föder upp köttdjur:
   http://www.norrbete.se/ Den drivande i föreningen bodde tidigare i Sthlm.

   ÄNDÅ är det MJÖLK-bönderna jag vill ge en extra eloge. Mjölkning två ggr per dag, korna går inte ute vintertid, passning för jämnan. MJÖLKBÖNDER är all heder vårda. Som ko-fadder skulle jag gärna se att bo i närheten och kunna köpa mjölk från "min" ko :-)

   Radera
  2. Om vi ska minska på mjölken genom att sänka priset, ska vi då importera mjölk från utlandet?
   Jag vet att många myndigheter vill att vi ska köpa havremjölk m.m. men är det rätt väg att gå?
   Ibland är det lösningar som låter bra men kanske inte alltid så genomtänkt eller vad tror du, Viola?
   Caroline

   Radera
  3. Jag är stor mjölkanvändare, tycker det är en utmärkt matdryck. Kan tänka mig att betala mer för mjölken, särskilt om den kommer från ett litet mejeri eller en lokal mjölkbonde. Havremjölk är väl ok men inget för mig. Det är vegetarian- och vegantrenden som fått fram den antar jag. Jag har inget emot kött från djur som haft det bra under sin levnad. Som jag sagt förr - så bra mat som när jag var barn har jag nog aldrig ätit sen: eget kött från djur som kallades vid namn, egna ägg (ekologiska av bara farten), egen mjölk, egna grönsaker på sommaren och egen potatis. Världsbäst! Det är precis som mattrenden är idag. Men detta med småjordbruk har vi rationaliserat bort. Medvetet! Var det kan sluta vet jag inte och vill jag kanske inte veta :(

   Det sägs att Sv. måste minska sin mjölkproduktion eftersom det produceras för mycket inom EU. Statistik på detta har jag inte sett eller försökt hitta. Förmodar att den stora mejerijätten (-arna) hellre vill importera billig mjölk från mer agrara länder. Det menar jag är fel. Detsamma säga om överproduktion av vete, mark ska läggas i träda, planteras energiskog eller gran på. Här menar jag att Sv. borde ha en egen genomtänkt hållning men det är svårt så länge EU toppstyr.

   Det är svårt att hitta mjölk i Mälardalen som inte har paketerats för livsmedelskedjorna från okänt mejeri eller som inte är Arlaindustrins produkt. I "Norrland" köper jag Norrlandsmejeriers produkter. Så klart!!!

   Radera
  4. Det finns ju mycket som är gjort på mjölk.
   Tänker bl.a. på kärnmjölk som inte är så lätt att hitta idag. Förr på sommaren gjordes Koldskål (danska) eller Kärnmjölks kallskål (svenska) i mitt hem. Då var det sommar och vi samlades till måltid mitt på dagen för att sedan avsluta med Koldskål med smak av frisk citron och små skorpor.
   Någon gång har jag lyckats hitta Kärnmjölk men det är inte ofta. Liksom äkta Filbunke gjord på Tätört. När jag var ung och ny på mitt jobb fick jag en liten burk med äkta Filbunke av en äldre kvinna. Sedan berättade hon hur jag skulle ta hand om den och förvara på diskbänken. Jag minns att jag lyckades hålla igång den ganska länge.
   Vet inte om man kan göra samma sak med köpt Filbunke idag? Men inte smakar den köpta som den jag en gång fick.
   Skummjölk fanns ju också förr eller blå mjölk som den kallades då på 50- 60-talet som skimrade i blått.
   Finns det att köpa idag?
   Vet ni något mer om dessa mjölksorter eller var de kan köpas idag?
   Caroline

   Radera
  5. Kärnmjölk var min mammas favorit. Precis som du har jag någon gång sett kärnmjölk säljas. Minns inte från vilket mejeri men förpackningen gick i vitt med mörklila tryck.
   Skummjölk minns jag från förr men inte senare.
   Däremot så gör jag långfil på somrarna. "Fuskar" på så sätt att jag inte använder tätört utan så här: https://morfarshus.blogspot.se/2011/07/langfil-tetten.html Jag gillar den mycket. Gissar att det är liknande din filbunke. Har sett "filbunke" i småförpackningar i kyldiskarna ibland. Verkar ha blivit populärare igen.
   Vet inte om något mejeri har alla dessa produkter kvar - men tusen andra smaksatta halvfabrikat finns istället :(

   Radera
  6. Nu hittade jag ditt recept, tack för tipset!
   En undran bara: Det går inte att bygga vidare på filbunken som du fått fram eller måste man börja om från början?

   På vägen till Filbunken hittade jag en bild på Stänkflaska.
   Kul :-) Jag har en som är gul med röd "topp" och är så rädd om denna stänkflaska som är svår att få tag på numera.
   Vi får snart starta en klubb med behövda saker ;-)
   Caroline

   Radera
  7. Det går att bygga vidare "i all oändlighet". Bakteriekulturen är ett perpetum mobile. :-) Spara sisådär 3/4 dl av varje färdig filbunke och gör ny på den lilla mängden. Inte svårt alls.

   Ja, det är ett tecken på att vi är gamla, eller? Vem stänker dukar idag? Man sprayar och får ont i handen. Enbart ett ångstrykjärn räcker inte heller tycker jag, fukten ska dra in i textilen för att kunna bli slätast vid strykning eller mangling :-) Men tro det eller ej - mangelduk som metervara finns!

   Radera
  8. Det började med tv - program och slutar med filbunke och stänkflaska. Vi må vara gamla men vi har då bredd på vad vi skriver om. Dessutom lär vi oss något på det som skrivs.
   Hur som helst så ska jag testa din filbunke här framöver.
   Får väl återkomma med hur det går.
   Kanske vi hittar Kärnmjölk någonstans? Då lär vi berätta det.
   Caroline

   Radera
  9. Lycka till med somriga filbunken, Caroline.
   Den som är nyfiken lär sig saker och risken att bli inskränkt är minimal :-)

   Radera
 2. Var rädd om den mannen, han har fattat galoppen! Kärlek visar man mest och bäst genom handling, t.ex. spela in intressanta TV-program. :)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...