1 september 2016

Bygga vid vatten

Att bygga vid vatten är populärt idag. I en liten mellansvensk småstad kom  det här flerfamiljshusen upp förra året. En träbrygga eller kaj löper längs med vattnet för att strosa eller cykla på. Den är alltså inte privat. Vattnet har blivit tillgängligt för alla.

De nybyggda ordinära trähusen har två våningar. Tre likartade längor är väl inpassade i området men de ligger inte parallellt med varandra. Fasaderna är målade med röd slamfärg, taken har grå bandtäckt plåtslagning. Här finns även två punkthus med fyra våningar.

När jag ser de här bostadshusen undrar hur det går i hemkommunen med försöken att bygga strandnära boenden. En träbrygga kom till nere vid gamla kajen men den var felkonstruerad redan från början så den spärrades av. Här kan man läsa om planerna för Notholmen. Alla försök att få till stånd byggande har hitintills inte varit möjligt, ett förslag var liknande det jag fotat ovan med försök att få till stånd kooperativa hyresrätter. Nu har en kataloghusfirma tagit över försöket att bygga bostäder där.

Det är obeskrivligt annorlunda att bo i Mellansverige jämfört med i "Norrland". Det borde inte få vara så stor differens. Här pendlar man med Svealandsbanan om man pendlar. Botniabanan har inte gett riktigt samma effekt vad jag förstår. Det måste till rikspolitiska krafttag för att få hela landet att leva. Utöver regionala skillnader ökar så levnadsvillkoren mellan stad och land stort. Det är vemodigt att fortsätta uppleva gigantismen och på nära håll se skillnaderna, strukturerna.

Edit: Det är det kommunla bostadsbolaget som är/planerar bli byggherre båda fallen.
.
.

2 kommentarer:

 1. Här ska det inte byggas VID vatten. Här ska det byggas PÅ vatten. Man ska fylla igen vattenytor i Södra Hamn och några andra platser för stora byggprojekt. Helidiotiska beslut av politiker och byggföretag som fått en släng av storhetsvansinne. Vad vi behöver är massor med mindre och medelstora bostäder som folk har råd att bo i, men dessa nya lägenheter kommer att kosta skjortan. Ja, byxorna med. Dessutom ... alla kan faktiskt inte bo vid vatten.
  Som sagt, snart är detta inte en kuststad längre utan en inlandskommun. :( Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver kommunen bli av med fyllnadsmassor?
   Bostadsrätter försökte kommunen sig på först. För dyrt att köpa, projektet gick i stå.
   Sen kooperativa hyresrätter med mindre insats och mindre lgh. Gick tyvärr inte heller. Annars tror jag mycket på den upplåtelseformen!
   Nu "start living"-projekt med små lgh med upplåtelseform bostadsrätt eller äganderätt.
   Framtiden får visa hur det går.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)