6 februari 2018

Arkitektyrket förr

På de här bilderna syns ett foto med dagens digitaliserade arbetsmiljö och ett från den tid då ritningar framställdes hantverksmässigt.

www.klarkzenit.se

 https://digitaltmuseum.se/011015022958/gruppbild-av-sex-unga-man-i-en-ritsal-med-vinkellinjaler-och-ritbord-david
Gruppbild av sex unga män i en ritsal med vinkellinjaler och ritbord. David Helldén sittande längst till vänster. Arkitektskola. Interiör.  Från Digitalt museum.
Man hade vita rockar för att skydda kläderna från tuschspill.

Här är de utensilier som användes då jag startade inom yrket.
  • T-linjal av trä alt. trä och genomsiktlig hårdplast eller av metall.
  • Skalstock, har triangulärt tvärsnitt och totalt sex skalor; 1:100 och 1:200; 1:250 och 1:300; 1:400 och 1:500. De finaste var av körsbärsträ.
  • Vinkelhakar, fasta eller ställbara. 30/60 graders; 45 graders
  • Linjaler
  • Kurvmallar
  • Cirkelmallar
  • Skisspapper, opakt vitt papper med genomsikt. Inte smörpapper ;-)
  • Plastfilm för renritning, plastarken hade färdigtryckta ramar och markeringar för vikning. Alla ritningar ska kunna vikas ner till A4-format.
  • Ritbordstejp att fästa papper eller film på ritbordet
  • Ritbordstyngder av bly klädda med sämskskinn.
  • Radergummi, fanns för blyerts eller tusch.
  • Ev. elektrisk raderapparat 
  • Radermall
  • Ritbordsborste
  • Samt pennor av olika typer.



  



Ritbordstyngder, två modeller. De sämskskinnsklädda till höger är mest användbara. Tyngderna användes tillfälligt istället för tejp vid skissning då T-linjal inte användes.
 
 
Textmall för tusch. Kanterna på långsidorna gör att mallen höjs upp en knapp millimeter från underlaget och när man tuschar kletas tuschet inte ut då mallen förs fram och tillbaka längs T-linjalen. En mall för blyerts ska inte ha upphöjd kant. Detsamma gäller för linjaler och vinkelhakar.



Den här apparaten hade jag glömt bort. Intressant nog fanns den i Tekniska museets digitala museum. En elektriskt raderingsapparat.

För att radera en viss linje eller figur och inte kleta ihop linjerna användes radermall av stål. Den har former avpassade till tekniska ritningar och var ett bra hjälpmedel för att radera detaljer.

Redskapen med grå bakgrund har jag hittat på Digitalt museum, de är alltså museiföremål. I välsorterade butiker för kontorsmaterial kan vissa föremål fortfarande köpas.

Jag minns på min första anställning en elektrisk skrivmaskin med utbytbar kula - för att få olika typsnitt. Med skrivmaskinen skrev vi anvisningar på en 10 cm bred självhäftande genomsiktlig plastremsa om det skulle gå fort. Den klistrades fast på plastritningens marginal. Det var surt om luftfickor uppstod eftersom de blev mörka fläckar när ritningen kopierades på papper. Annars skrev man för hand eller med textmallar. I årtiondets slut kom datorerna men först enbart för att skriva med, t ex. administrativa föreskrifter, rumsbeskrivningar, materialbeskrivningar osv. Allt det där rinner upp i minnet när jag fick ingivelsen att skriva om arkitektredskap före digitaliseringen. Det var evigheter sedan och jag hann ändå uppleva det under några år på 80-talet.
.
.

5 kommentarer:

  1. Åhhh jaaaa...vilken nostalgitrip jag fick här! I tiderna sysslade jag med trädgårdsplanering så alla de där känns härligt bekanta! Minns känslan när man hade skissat klart och kunde börja med renritningen. Jag har fortfarande rullar arv skisspapper och film drällande någonstans. Likaså skalstockar i varierande storlekar och skalor. Tyvärr får jag inte alls samma känsla av hantverk med dagens ritprogram...Oj vad roligt att se dessa! Måste nog plocka fram mina, damma av dem och säga hej till dem! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tuvull, släng dem för allt i världen inte. Har du kvar ritningar så är de också värda att kvar.

      Radera
  2. Ojsan! Många av de här gamla utensilierna har jag. Dock inte den elektriska radermaskinen. En del från morfar som var bergsingenjör, men det mesta från min tid på det stora möbelföretaget, då vi ritade byggskisser på löpande band.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mira, jag har av någon anledning en skalstock för inredare i min ägo. Den har andra skalor än jag är van vid och ingav stor förvirring om den kom i min hand :-)

      Radera
  3. Så trevligt hörni - att ni minns och har kvar vissa prylar. Att det är kulturhistoria slog mig inte förrän jag för kort tid sedan bestämde mig för att skriva om vad man förr använde för att göra en ritning. Ni anar inte hur jag letat efter en flaska Rotring-bläck från 80-talet men den är väl nerstoppad någonstans :-)

    Stiliga ritningar från den tiden är vackra som konstverk. Gillar särskilt 50-talets situationsplaner/tomtplaneringar!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...