27 maj 2018

Snacka om bra kvalitet

Den här detaljen av en fönsterbåge har funnits i min ägo i ett par decennier. Jag fick den av en förutseende fastighetsägare och politiker i Västra Götaland som stred för bevarandet av det äldre byggnadsbeståndet i hans kommun.

Gångjärn och hörnjärn är hopnitade till en enhet och användes från 1800-talets andra hälft. Finns att köpa även idag.

Det den gamla fönsterbågen vill visa, är hur god kvalitet som valts till träet och var problem oftast kan uppstå. Exakt hur gammal fönsterbågen är vet jag inte.

 
Se vilket tätvuxet trä av kärnfuru som valts till den smäckra fönsterbågen. Inga skador syns på bågens sidostycke.
I fönsterbågens bottenstycke däremot har fukt trängt in via skruvhålen och orsakat rötskada. Har en sådan här skada uppstått är fönstret dock inte värt att kasta på soptippen. Skadan är ju inte genomgående i hela bågen, de skadade delen kan bytas ut. Det gör en fönsterhantverkare om man själv inte är kunnig nog. Sen oljas och målas fönsterbågen - gärna med linoljefärg - och fönstret blir som nytt. De kommer att hålla ytterligare i många decennier. Så mycket smäckrare än dagens träfönster av frodvuxet virke med få årsringar mer centimeter. Virkeskvalitén är avgörande för hur gammalt ett träfönster blir. Äldre fönster är ofta bättre än vad ytan med avflagad färg visar.
.
.

4 kommentarer:

 1. Ja, tack och lov för den kvaliteten - det behövs eftersom jag inte har erforderliga kunskaper för att fixa mina fönster.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Visst är det fantastiskt!

  SvaraRadera
 3. Ja, det var enastående bra kvalitet på det virke som valdes ut. Det är inte alla som har kvar den kunskapen, kan ej odlas fram i plantager heller.

  SvaraRadera
 4. Om man är lite händig men inte kan göra så snygga nya delar kan man ju alltid skrapa rent från färg, linolja bågen och måla om och sedan vända bågen upp-&-ner så att den bedagade delen hamnar mindre fuktutsatt. Såklart lättast om det är en båge som inte har gångjärn men man kan ju också offra öppningen på ena bågen eller något fönster om flera finns i samma rum, så att de får chansen att klara sig tills man tar tag i saken på rätt sätt.

  Malla

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...