8 oktober 2019

Ljusets mörka sida

Läser en notis i september om att forskning visar att "påverkan av ljusföroreningar - artificiellt ljus under natten - på människor, djur och natur är ett växande forskningsområde. I en studie från 2017 kunde tyska forskare med hjälp av satellitbilder visa att andelen nattupplysta områden på jorden ökade med 2,2 procent årligen mellan 2012 och 2016. En ökning med ca 9 % på fyra år.

Under miljoner år har förhållandet mellan dag och natt varit konstant och många organismer har anpassat sig efter dygnsrytmen och de naturliga förändringarna mellan dem."

Källa Science. Biology letter. International Dark Sky Association.

Finaste adventsstjärnan - helt utan elektricitet.

Detta med ljusföroreningar att öka med tiden, tyvärr. Vad kan hejda förändringen? Djur som behöver mörker får ge vika för oss människor som kräver "vår rätt" till utebelysning. I en glättig "miljötidskrift" läste jag en artikel där energisparande LED-lampor förespråkas. Och den "sparade" energiförbrukningen kan då användas till att sätta ut "mysbelysning" i trädgården. Det blir ett nollsummespel utan energibesparingseffekt men med förstärkta ljusföroreningar. Någonstans där spårade skribentens tankegången ur totalt.

Vi som förespråkar upplevelser av mörker, stjärnhimmel, norrsken är i minoritet, nedsmutsning av mörker samt miljö- och klimatförstörelse går inte att hejda.
.
.

2 kommentarer:

  1. Man kan se på hönsen att de styrs av ljuset. De mår bättre av att man tänder på morgontimmarna under den mörkaste årstiden, så att de hinner äta det de behöver när det är kallt och få ljusa timmar.
    Tänt hela dagarna sliter på dem då de vilar under vintern och de lägger färre ägg.
    Vi är lyckligt lottade som bor i ett lugnt område och kan styre ljuset själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är därför hönshus förr hade stora fönster mot söder. Ladugården här uppfördes på samma sätt. Hönsen behöver ljus för att värpa bra. Numera har hönserier INGA fönster alls utan elbelysningen styrs med timer. Höns är tamdjur som länge följt människan. Annorlunda är det med fladdermöss och nattverksamma insekter och fåglar m f.l

      Radera

Tyck till om du vill...