Det fanns ett ämne som hette hembygdskunskap då jag gick i lågstadiet. Vad hembygd är fick vi elever lära oss bland annat via skolradion 1964 men även på några utfärder i omgivningarna.
Det var färgstarka teckningar av hembygder i olika landskap. Tre landsbygder och en tätort.
Där fanns även svart-vita fotografier av kulturminnen. En runsten och en kungshög i Sörmland samt två allvarliga och uppklädda barn hos fotografen. Jag gissar att bilderna upplevdes tråkiga av oss barn men trots det har jag besökt Uppsa kulle ett par gånger i vuxen åder och beundrat platsen med utsikten över Runnviken och inloppet från havet som en gång kunde nås. Och runstenar har jag sett många av men de saknas i norra Sverige.
Hemkunskapen minns jag som väldigt rolig och lärorik en gång i tiden. Men eftersom jag kommer från Dalarna kanske det var mer lokalpatriotiskt än det borde vara? Vi fick i alla fall veta att vi bodde i ett väldigt kulturrikt, vacker och omväxlande landskap, med en heroisk historia. Jodå, vi fick läsa om Gustav Vasas äventyr i Dalarna, som om det vore vetenskaplig historia.
SvaraRaderaFörutsättningarna kan se olika ut för elever i olika landsändar. Jag är ändå nöjd med att gilla min hembygd. Men samtliga kullor och masar verkar få hembygdskärlek med modersmjölken :-)
Radera/Viola_T