25 augusti 2010

Försiktig byggnadsvård

Jag tittade in på bloggen Torpet Berget och fick läsa ett trevligt inlägg. Blev uppmärksammad på att de första avsnitten av Sommartorpet ni vet, gick år 2000. Va, tio år sen... Time flies.

Jag minns hur glad jag blev över det varsamma omhändertagandet man gjorde av det gamla huset i programserien. Det var så eljest än vad Timell-programmen visade upp: där man tog/tar nya byggnadsmaterial och tjopp, tjopp, tjopp så är allt klart. Overkligt och lite väl mycket produktplacering. I dåvarande Sommartorpet var även byggnadskonstruktionerna satt i fokus - inte endast yta, inredning och Ernst.

Det är ofta att man tänker för lite på byggnadens stomme och konstruktion innan man går loss med verktygen. Jag har sett så många timmerhus förstöras av motorsågsmassaker för att sen få hjälpstöttor av stålbalkar och stålpelare. Ett konstgjort skelett. Timmerhus, som är så elastiska i sig, blir ohjälpligt förstörda.

Då är det roligt att läsa om lyckade insatser av amatörer/byggnadsälskare som vågar. Litet torp gjorde en god insats i somras.

Titta på det första programmet i serien Sommartorpet: http://svtplay.se/v/1708799/oppet_arkiv/det_forsta_programmet?
Tre till program finns att titta på. Har ni inte sett dem så gör det. Så bra det är med svt play!

Men som bild till de här skriverierna tar jag inte ett timrat torp utan en detalj från det coolaste flerfamiljshuset "dära Vall´n". Det kommer jag att skriva mer om framöver. Hoppas det fortfarande ser ut så här då när man lyfter blicken! Störtskönt var ordet.

2 kommentarer:

  1. Tack : )

    Jag tittade på Sommartorpet på svt play i förrgår. Det var vackra hus men det jag saknade var en historia kring dem. Snickaren var ju duktig men det sas inte mycket om byggnadsvård eller när huset var byggt och traditioner från den tiden osv.

    Ja, ja, jag antar att jag är förstörd : )

    SvaraRadera
  2. Ja, det är rätt att historisk bakgrund saknas. Programmet är 10 år gammalt så en he del har hänt på byggnadsvårdsfronten. Men jag tycker det är så bra att man tar sig an konstruktionen, inte bara talar om att måla och tapetsera, inte bara yta! För mej som är i branschen var det glädjande och jag insåg att detta kanske kan få människor att vårda sina hus försiktigare. Och jo, en hel del har hänt som sagt. Kanske är du och det lilla torpet ett exempel på detta???

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...