19 augusti 2011

Att mangla eller att mangla

Jag kan kallmangla på riktigt gammeldags sätt om jag så vill. Ändå använder jag den elektriska kallmangeln från 70-talet och inte den stora handdragna bumlingen med stenar som tyngd. Den använde mamma fram till den elektriska inhandlades och jag har många gånger innan dess hjälpt till att dra den gamla mangeln över rullarna med textilier. Det blir aldrig så vackert slätt som med den mangeln. Då den används flyger historiens vingar...


Många är de som risat in sina initialer och ett årtal eller skrivit sitt namn med rödpenna på mangeln. Framöver ska jag ta hand om den, tvätta av den damm och befria den från de stämninggivande svalornas visitkort och lägga på tillhörande stenbumlingar som nu ligger bredvid på golvet. Då ska det bli en fröjd att dra några valsar. Mangeln har stått dära Halla i mangelboden. Där bodde Clara och Johan Olof, min morfarsfar och morfarsmor. Morfar fick den med sig till sitt nybyggda hem år 1913, det hus som nu är mitt.

Jag minns så väl hur vi manglade, mamma och jag, på mangelvinn´. Det gäller att dra jämnt, vara samkörda. Annars gick rullarna med linne och skyddsduk snett och körde fast, vilket skapade jobb för den vuxna manglerskan. Jag är lite fascinerad över att jag använt ett museiföremål fram till 70-talet då jag flyttade hemifrån. Jag känner mej inte alls antik själv. På det besöksvärda tvätterimuseet i Hagalund, Vårby, Stockholm, återfinns en likartad mangel samt på bild HÄR.

.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag har också vevat mangel, känner mig inte heller så antik(-60) Berit

  SvaraRadera
 2. Hej sveejs Berit! Nej allt behöver inte gröas emd elektricitet ;-) men den här mängeln vevar man inte utan överdelen rullas fram över underdelen. Här finns en bild på en sådan här typ av mangel: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stenmangel.jpg?uselang=sv

  SvaraRadera
 3. Jag tänker ofta, när jag "slänger in en tvätt", att så enkelt vi har det nu för tiden! Ändå har jag inte alls upplevt tvätt i ån eller kallmangel, men tvättmaskin och badkar i källaren är jag uppvuxen med :)

  SvaraRadera
 4. Precis en sådan mangel finns i vårt gamla sommarhus! Tänkte släpa hem den och göra ett arbetsbord av den,eftersom jag inte kommer att mangla med den.
  Träkonstruktionen är så vacker i all sin enkelhet!

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)