15 augusti 2011

Är detta en knarvel?

Detta handtag, den här knarveln(?) har jag varit med om att nöta genom att öppna och stänga lagårdsporten ett oräkneligt antal gånger under min livstid. Likaså mina föregångare på gården.

HÄR finns en mycket initierad framställning av benämningen på trämojängen som stänger till och HÄR finns samtliga inlägg i denna eminenta diskussion. Bloggandet tar en till oanade höjder då sådana inlägg skrivs. Var annars skrivs om denna obemärkta men nödvändiga grej? Tack Stribergs station för denna utredning.
Under knarvelhandtaget (nytt ord?) sitter en handsmidd kasthake med märla. Kasthakens spets är delad vilket innebär att porten kan låsas med hänglås. Gamla tiders lås är ett annat område som intresserar mej litegrann.

Undrar just om det är Erik Or´s som smitt i sin bondsmedja? Smedjan låg i den södra änden av gamla Kustlandsvägen som nu mynnar ut på Riks 13. Byggnaden av liggtimmer finns kvar men är starkt förändrat till garage med skjutdörr på gaveln. Hur många i byn vet att där varit en smedja, tro?

Här på insidan av porten är den egentliga knarveln om det nu är en knarvel då det finns ett trähandtag på andra sidan dörren. Hur som helst, jag gillar den verkligen. Sant!
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Hej du, tack för tipset om filen. Kommer ihåg att min kära farfar gjorde på setta sätt hemma i Finland och det fungerar ju helt klart än. Gott är det. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Den delen som sitter på insidan av dörren kallar vi till "klinkko" här i mina trakter av Österbotten ca 6 mil norr om Vasa. Oftast hade man en klinkko både på ytter och innersidan av dörren, var mycket vanligt på dörrarna till utedassen.
  Manni

  SvaraRadera
 3. Aha, klinka kanske man säger här. Klinka, jag smakar på ordet... Klinka - för mej smakar det mera metall men kanske man har använt det om denna trämojäng.
  Klinkko på båda dörrsidorna? Hängde de ihop så man låste båda på en och samma gång? Jag känner inte igen det från utedasset här, där har vi en hasp av metall. men en klinkko av trä är trevligare och ger bättre handgrepp.

  Tack så väldigt mycket för beskrivningar från andra sidan Kvarken, Manni!!! Jag uppskattar det.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)