11 augusti 2011

Bondens tid på jorden

Såg ni dokumentären av Peter Gerdehag igår på tv? Bondens tid på jorden har visats förr, jag såg den än en gång. Det handlar om bondeparet Ejneby i Hycklinge utanför Oskarshamn. Önskar det vore fler som tänkte och framför allt handlade därefter, behandlade jorden så här. Jag anser inte att det är romantiskt tjafs. Så här gick det till även här uppe in i min tonårstid. Detta omtänksamma utnyttjande av jorden är inte nostalgiskt, det är förnuftigt.

Se filmen på SVT Play genom att klicka HÄR.

Och HÄR finns en informativ hemsida om Bondens tid på jorden, med många vackra foton av Gerdehag. Bilderna nedan är hämtade därifrån.

Sen flera år tillbaka äger jag böckerna Bygden dör vinden vände samt  Bondeboken. De är väldigt bra. Rekommenderas varmt! Att göra resor i den bygd de beskriver är lärorikt och vackert, jag blir glad av att se detta landskap.


.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Du har helt rätt, Viola! Inget romantiskt tjafs, utan ett rätt sätt med omtanke om jorden. All exploatering och utarmning av jorden slår till slut tillbaka på oss själva.
  Filmen är oändligt vacker. Allt stod still i vårt vardagsrum igår, t o m tonåringarna tystnade.
  Eija

  SvaraRadera
 2. Eija, det bådar gott för framtiden om tonåringar ger sig tid att titta på en så långsam film i en timmes tid!!!

  Bloggandet är mitt andhål där jag finner gelikar - de finns inte i min alldeles omedelbara fysiska verklighet - förutom min fantastiske man då förstås! Eija, tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Jag såg den förra gången den gick. Den är så hjärtskärande vacker och tragisk, den filmen. Det bara måste få fortsätta och finnas och övertas och levas. Det är livsnödvändigt. Nu blev det bludder. Och det är ju just bluddriga vi inte får vara när det gäller att övertyga om nödvändigheten i en vänd skuta. Äsch.

  SvaraRadera
 4. Hej Viola! Hur tänker du med rumslighet i din trädgård? Har du bilder att dela med dig av? Böckerna du rekommenderar skall jag kolla upp. /Sara

  SvaraRadera
 5. Mira - jo så är det. Livsnödvändigt att behålla och att övertyga. Jag fattar.

  Sara - du skrev om rumslighet på din blogg. Det gillade jag men det blir väldigt mycket att skriva för att förklara så jag låter bli. Jag vill ha bondgård, inte parkytor så här gör byggnader, trädrader och häck rum. Häckar, höga blomsterrabatter, spaljéer, humlestörar. Läs gärna Ulla Molins böcker om trädgårdar. De är verkligen mycket bra.

  SvaraRadera
 6. hej!
  japp jag äger både "bondens tid på jorden" och "hästmannen" på dvd.
  båda är utav peter Gerdehag,han ska förävrigt ha gjort en tredje,men vad den heter mins jag inte..

  SvaraRadera
 7. Ok, Ulla Molin alltså. Bra att kvällarna blir längre och mörkare så att man hinner läsa allt intressant som finns! Jag önskar att dygnet hade flera timmar. /Sara

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)