24 oktober 2011

Bondbröllopet

Den 6 oktober 1870 var det bondbröllop här i byn. Det var en torsdag om jag läser rätt i kalendern. Då gifte sig Klara Johanna Eriksdotter-Lydig med Johan Olof Ssm. De unga tu blev förevigade med en fotograferingsapparat, en modernitet då.
På det gulnade och ganska illa medfarna fotot anar jag hur Klara Johanna såg ut som 22-årig brud och Johan Olof som 23-årig brudgum. Han hade naturligtvis en rova i västfickan - en statussymbol då för tiden. Fotografen tar en bild med sin kamera, brudparet sitter ner på stolar för att inte svaja och göra fotot ännu oskarpare. De har troligen varsin järnställning som huvudet vilar i.

Klara har en svart klänning med stor vit krage (spets eller engelskt broderi eller...), lång halskedja, ljust band med rosett om midjan, brudkrona av papper och tyll på metallställning förmodar jag, någon slags slöja tycker jag mig se skymta fram... ? Jag skulle kunna ge mycket för att få se dessa ungdomar i färg.

Det här var alltså den 6 oktober 1870. Det här var för 141 år sedan här i byn och bröllopet på den tiden varade gärna mer än en dag, bröllopsgästerna kunde ha långt att resa och resa tog tid. Oktober var en bra månad, för då var skördetiden och hösten plöjdningsarbeten över - det var lämpligt för fest för man hade tid. Vigseln förrättades i sockenkyrkan, sedan blev det bröllop med mat och munterhet. Bröllopen kunde vara i två-tre dagar. Inte var det ovanligt att man visade gåvorna den andra bröllopsdagen.
Så här kunde en brudkrona se ut förr i tiden, kanske var Klaras av de här materialen. 

Krona och krans hette en utställning som gick runt i Sverige för inne så länge sedan. Jag såg den och gladdes, såg så mycket inspirerande vackerslöjd som borde användas mer av idag. Brudkronor och bordsdukningar, allt i enkla material som mycket väl även kunde användas 1870. Här finns bilder från en plats för den inspirerande vandringsutställingen. Och här har jag sedan tidigare skrivit om detta bröllop, så viktigt för mitt liv :-)
Eller kanske så här...
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper! Jag hade ingen aning om att man förr tillverkade brudkronor på detta vis! Intressant!

    SvaraRadera
  2. Den här utställningen gjorde att jag förstod det gamla bröllopsfotot bättre. Anna, visst är det jättefina brudkronor, men så obeständiga jämfört med metall.

    SvaraRadera
  3. Det finns en mycket bra liten bok som heter "Krans och krona - smycka till fest och bröllop". Den visar och berättar om äldre tiders folkliga bröllop anpassade till nutid. SÅ VACKERT även för vår tid.
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197251690

    SvaraRadera
  4. Igår kväll funderade jag på släkten Ssm,läste en släktutredning som Ulf Ssm har gjort för många år sedan. Synd att det inte finns några berättelser om Johan Olof och Klara Johanna. Brukar titta på TV, släktforskningsserien, Vem tror du att du är?. Intressant program, och ibland tänker jag, vems gener visar sig i mig? Kanske en djup tanke men varför inte? Tremänning Susanne

    SvaraRadera
  5. Susanne, gener betyder nog lika mycket som social påverkan av familj och samhälle. Tror jag men det är en fråga det forskats en hel del i.
    Min mamma föddes 1 månad innan JO dog. Mormor och morfar tog den nyfödda, väl inlindad, dita Halla så att barnets farfar skulle få se henne på sin sjukbädd. Så hon hade inga direkta minnen av honom.
    Jag har bara få tredjehands-inblickar i Klaras tankar och känslor som ger en liten hint om henne som person.
    Många släktforskare tar reda på hårdfakta men personligheten bakom siffrorna försvinner eftersom det är svårare att få fram. Åtminstone om man går flera generationer bort. Adeln och prästerna vet nog mest om sina förfäder.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...