21 februari 2012

Ljusare tider

Min mamma brukade säga att dagen hade längte ett kanksteg mellan vintersolståndet och Tjugondagknut. Dagen hade förlängts ett tuppfjät. Nu har den förlängts så mycket mer.
Sedan vintersolståndet den 22 december och till idag har dagen blivit 2 timmar och 45 minuter längre på morgonen och 3 timmar och 10 minuter längre på kvällen vid Luleå horisont. Solen gick upp klockan 07.18 idag. Ner går den klockan 16.13. Dagen ha längte nästan 6 timmar...

Det är bara att konstatera att det är en härlig årstid med mycket vit snö som gör livet ljusare och lättare att leva. Att det är fettisdag idag då jag ska äta en semla gör inte det hela sämre. Njut hörni...
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Visst är det härligt! Och ju längre norrut man kommer, desto fortare går det...

  SvaraRadera
 2. Ja vårvintern är toppen Mira! Med snö. Och snart är de ljusa nätterna här.

  SvaraRadera
 3. Otroligt fin är den, snöflingekudden!

  SvaraRadera
 4. Tack Scylla, min mammas broderi, yllegarn på filt.

  SvaraRadera
 5. Oj du har så likadana funderingar som jag om solens upp och nedgångs tider den här tiden på året. Min pappa följde noggrant med hur mycket längre dagarna blivit och det gör jag också. Pappa höll också koll på hur många dar solen lyste under adventstiden och varje solig dag betydde en solig vecka på sommaren. Tänk vilken härlig tid vi går till mötes.
  Hälsar Manni

  SvaraRadera
 6. Manni, det där med en soldag udner advent som ger en solig sommarvecka,d et har jag aldrig hört förr. Tack för den gamla brukskunskapen, jag älskar att få veta sånt!
  Här hos oss var det mamma som höll rätt på solen. Hon ritade små blyertsstreck på väggen dit solen nådde som längst på vår- och höstdagjämningen t ex. Det blir svårt att tapetsera över dem ;-)

  Själv tittar jag i vanliga almanackan (lingonkransalmanackan) som jag köper varje år. Där står nästan allt man behöver veta om sol och månfaser. Visst är det fascinerande!?

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)