14 februari 2012

Gräddhyllan?

Här på kajen planerar man att bygga strandnära lägenheter, Notholmen Strand kallat. Det är detta som länge gällt inom stadsbyggnadskonsten - nu även dära Vall´n. Allt sedan Aker Brygge i Oslo som jag besökte 1987 och Västra Hamnen i Malmö där bostasmässan Bo01 pågick, är strandnära lägen varje kommuns heta dröm. Skyskrapan Turning Torso av arkitekten Santiago Calatrava är det mest spektakulära i Malmös Västra hamn. I Umeå strandbyggs det för fullt, dock ej bostäder vad jag vet. Varje stad med självaktning vill bygga strandnära vare sig det passar med stadsbilden eller ej.

Nedan visas några visualiseringar av kajen, märkligt nog finns inte de tänkta flerfamiljshusen med på någon bild.
Här på kajen planeras flerfamiljshus med bostadsrätter. Vy mot norr.
De här skyddade båtplatserna finns redan idag och ligger alldeles norr om kajen eller projektet Notholmen Strand.
Vy mot söder. Masonitefabriken i Rundvik ser ut att ligga på väldigt långt avstånd.
Strandnära läge också mot söder strax bortanför kajen.
Interiör från någon av de största lägenheterna som ser ut att planeras i etage.
Bostäder: 44 bostadsrätter
Rum: 2 - 5 rok
Yta: 52 - 142 kvm
Pris: 769 000 - 2 772 000 kr
Månadsavgift: 3 077 - 8 402 kr
Vågar ni köpa en lägenhet på så lösa boliner?

Den ambulerande statsarkitektens kontor har ritat de strandnära lägenheterna så vitt jag vet.
En visualisering med utsikt över fjärden västerut finns inte med på illustrationerna. Den utsikten innebär röda blinkande varningslampor rakt in i synfältet kvälls- och nattetid. Häftigt, raffigt, kulturellt, miljövänligt. Vill ha. Not. Det går nog att sälja men då kanske reklamen bör vara mer mördande.
Havsutsikt och kvällsol... Vyn västerut dagtid i januari. Alla kraftverk är ännu inte uppförda.

Varningsbelysningen är till för flygtrafiken och kommer från 40 vindkraftverk som blinkar i takt. 6 plus 25 ytterligare vindkraftverk är på gång och de kommer att bli 200 meter höga och detta innebär hinderbelsyning med vitt blixtljus (att jämförs med tv-masten i Vännäs).  Men detta är något som boende dära Vall´n kanske ser som en pikant detalj och de som flyttar till Notholmen Strand bör se detta som en tillgång för att köpa en lägenhet här.
Se här ett vykort som ser ut att ha tryckts på 1970-talet. Några hus dära Vall´n i förgrunden med sågverket och masonitefabriken i Rundvik i bakgrunden, då kommunens största arbetsplatser. Däremellan syns Nordmalingsfjärden. HÄR har jag skrivit mer om detta kort.

Varför vill man inte på 2010-talet visa upp kommunens stoltheter, de tekniska underverken och industrin som skulle ge alla dessa utlovade arbetstillfällen till bygdens folk? Kommunalrådet menade i ett tidigt skede, att en restaurang skulle byggas i utkanten av vindkraftsområdet så att turister skulle kunna bese byggnationen då den pågick. Det skulle vara ett dragplåster och ge kommunen inkomster menade hon. Men nu då? De får inte vara med på bild vid bostadsförsäljning på kajen.

Läs mer om Peab Bostads projekt Notholmen Strand HÄR.
Så här skrev lokaltidningen härom veckan om projektet på Nordmalingskajen:
http://www.vk.se/569580/forsta-byggforsoket-pa-notholmen-misslyckades
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...