2 februari 2012

Ikorr´n

Ikorr´n ä  jill när skinnet är grått. Som det blir vintertid. Då får den skjutas och skinnet säljas. Undrar om någon jagar ekorre idag?
n´hänn ikorr´n  ä int jill

Kut urn har jag skrivit om tidigare. Det är den dag i mars då sälarna kryper upp på isen för att föda. För att vara skyddade föder sälhonan i oväder. Ovädret ger skydd från jagande människor och andra fiender, snön döljer.

Det här är två benämningar jag hört och lagt på minnet. De intresserar mej.
.
.

4 kommentarer:

 1. Mmm..hoppas ekorrarna får vara ifred!
  rävarna blir tagna med snara och fälla....och hänger på skjulväggen för att kastas eller..vad då?
  Skinnet skiter "jägar´n" i, det har kliat i dödasinnet och döda ska det göras för döda kan det göras och döda ska det göras och hängas upp på väggen...
  FY faan.

  (går att se tidigare inlägg om rävarna på min blogg)

  SvaraRadera
 2. Hej Hemliga trädgäården! Ekorren på fotot förmodar jag sköts på 30- eller 40-talet. Därefter stoppades den upp. Jag måste säga att jag trivs med den.

  Men att döda för dödandets skull, det som ibland kännetecknar dagens jägarkultur, det har inte heller jag mycket till övers för. Annat var det under den tiden man behövde bytets kött eller päls. Näring och värme. Då fanns ju inte fleece och Gore-tex ;-)

  SvaraRadera
 3. Nej ekorrar får inte jagas, endast "skyddsjakt" i särskilda fall. Vi hade en liten ekorre som huserade i skogen bakom vårt hus som små, som kom och åt nötter ur handen. En dag kom han med fru och tre barn. De ligger mig varmt om hjärtat!

  SvaraRadera
 4. Vi hade en ekorre i vår sommarstuga som hade sin permanenta matlåda vid fönsterblecket på fönstret mot skogen. Satt han inte där så satt han i en gran och åt kottar. Jättesöt!
  Tro inget annat än att jag tycker om Kurre Skutt väldigt mycket!

  I vårt nuvarande boende har vi haft ekorrar men när vi skaffade katt valde de att flytta.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...