Ser ni Sibyllakiosken inklämd mellan skomakar´ Häggströms butik och Lindmarks bokhandel? Bokhandeln som sen blev RJ:s, sen Turbutiken. Just nu ett galleri. Fotot är från 1990 och korvtjorren revs strax efteråt för att ge plats åt en envånings bankbyggnad som helt täpper till utrymmet mellan skoaffären och bokhandeln - där huserar idag Swedbank, tidigare Föreningsbanken.
På orter där man gör studier av kvarterens uppbyggnad, stadsbildsanalys, innan man utformar eller förändrar en detaljplan, brukar öppenheten in mot gårdarna i kvarterets mitt betonas i ett sådant här samhälle med fristående byggnader med sikt in på gården. Man bygger inte igen den öppenhet som existerar helt och hållet. Karaktären brukar man vara mån att behålla.
I N-ling saknas stadsarkitekt, nåja man har en ambulerande stadsarkitekt som har en stadsarkitekttjänst i sammanlagt elva norrlandskommuner. Detta är Norrlands dilemma i ett nötskal. Självfallet finns inte tid att sätta sig in i vad som ger identitet, vad som är bevaransvärt, vad som kan ge invånarna stolthet och råg i ryggen. Det är endast politikernas önskan på nya detaljplaner som hinner uppfyllas, inget mer. Stadsarkitektens kontor ritar nya resecentrat och nya bostäder. Men någon stadsbildsanalys har inte gjorts. Likaså får skyltar och annat bygglovspliktigt ändras och förändras utan något engagemang, ja troligt utan att någon bryr sig. He ha man väll rätt å göra sôm man vill! hör jag i andanom sägs. Gissa hur många fina neonskyltar som finns kvar i Nordmaling - platsen som Gud glömde? Vet ni hur gamla fina nedlagda butikslokaler behandlas? Man måste nog komma utifrån för att se hur förvanskat ett avfolkningssamhälle lätt blir.
Bokhandeln har ingång på hörnet som på det gamla fotot, trots ombyggnad. Så har även nedlagda Sandströms sport diagonalt över korsningen. Så typiskt för många municipalsamhällen från den här tiden. Här hade jag min första upplevelse av en större ort ;-)Dagsläget. Förändringar har skett men man känner igen sig fortfarande.
Här syns Swedbanks lokaler där Sibylla-korvkiosken låg. Alldeles lägligt låg den mitt emot busstationen som inte heller längre är. Här. Den har flyttats bort från centrum. Bort från platsen där folk rör sig. Man bör ha bil för att ta sig till bussen :o
Edit: Swedbank lade ner sitt kontor här 2019.
.
.
Kul att se gamla bilder och nya. Nordmaling är mest en ort jag bara brukat passera. Känner igen det där med ingång på hörnet från min Kalix där jag kommer ifrån. Finns endel affärer som har kvar det.
SvaraRaderaMaria, visst är det fint med de där affärsingångarna på hörnet!
SvaraRaderaN-ling är en ort och kommun man mest kör E4 genom. Men stanna och besök den fina 1400-tals kyrkan nästa gång om du har möjlighet. Och varför inte Näslunds konditori om det är fikadags... Eller sommarcaféet i Järnäsklubb... eller...
(Allt eftersom butikerna lägger ner riskerar de avskurna hörnen att byggas om och bli något annat.)
Maria, jag glömde Olofsfors bruk. Ett måste!
SvaraRaderaDet var där, i den korvkiosken som min mormors ena syster jobbade under många år!
SvaraRaderaDär har jag ätit många kokta korvar med bröd!
Gerda-Thyra, de långa kokta korvarna med bröd var hur goda som helst. Gärna med senap, lite ketchup och lite bostongurka. Jag har också hängt där många gånger vid hyllan av rostfri plåt utanför luckan.
SvaraRaderaEn gång var en rysk sjöman på besök, den tiden då lastbåtar la till vid kajen, och denne man blev så förtjust att han åt så många korvar att det stod om honom i lokaltidningen dagen efteråt, VK eller VF. Kan det ha varit 15 i stycken tro? Det är alltid god tid med Sibylla :-)
Hej. Har du fler bilder på Häggströms skoaffär eller korvkiosk. Ingemar var min morfar. Maila mig på sebbe.stenberg@gmail.com
SvaraRaderaTyvärr Sebbe. Jag är nog stolt och glad över att jag var så förnuftig och förutseende att jag tog de fotografier jag tog :-)
Radera