5 januari 2012

Tryckknappar

Minns ni de här tryckknapparna som var så lätt för ett barn att öppna och stänga. Det hör kitet har alltid gjort intryck på mej. Här behövs allt för att med enkla handgrepp ordna knappar utan att behöva sy ett stygn. Så modernt på 50-talet.
Stora delar av innehållet i askarna från 50-talet är kvar. Några tryckknappar användes till kläder, ja till dockkläder för länge sen. Några har jag använt på senare tid till kuddvar i bolstertyg. Tycker det är tufft att blanda nya bolstertyger med "modern" knäppning. Lätt som en plätt att fästa och man slipper sy de ibland lite traggliga knapphålen :-) Så säger jag som trots allt hade det lätt för emj i syslöjden som det då hette.
Rostfritt med ett vitt plasthölje på synliga sidan.
Min docka Annas röda overall, sydd av mamma på Hugin symaskin, fick en knapp på var axel.
Kudden har randigt bolstertyg av hellinne från Klässbols linneväveri i Värmland. Lena Rahoult formgav tyget och jag stansade fast tryckknapparna som kom till heders. En favorit...
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Med en morfar som sålde märklappar (eller vad de kallas) och en gammelmormor som var sömmerska gottar jag mig nu ordentligt i de senaste inläggen!

  SvaraRadera
 2. Jamen de knapparna kommer jag ihåg nu när jag ser dem! Din blogg är så underbar att läsa! Nostalgi och barndomsminnen för mig - känner igen så mycket!

  SvaraRadera
 3. Anna - ta vara på minnena, för dem vidare! Har du träffat din gammelmormor? Jag hann aldrig träffa min. Hon dog 5 år innan jag föddes.

  Pysselmormor - vi skulle nog ha mycket att pratas vid om! Glada barndomar verkar vi ha haft - så bra att falla tillbaks på.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)