29 januari 2012

Handelsboden

Gamla handelsaktiebolaget låg centralt i grannbyn. Kustlandsvägen passerade framför entrén. Aktiebolaget startade 1885 i ett trähus som enligt hörsägen ska ha flyttats hit från min hemby.
Den här affärsbygganden minns jag inget av. Den ersattes av en ny byggnad 1958 som även innehöll postkontor och några lägenheter.
Närmaste granne var Jan Nils´ Albert (1879-1966). Han bodde i den fina Västerbottensgården som syns på fotot. LögdBoas tak skymtar nederst. Albert är borta sedan länge men både bostadshuset och bagarstugan finns kvar än i gott skick. Trädraden mot gamla Kustlandsvägen/Riks13 försvann dessvärre för ett par år sedan.

Konsum låg mitt emot LögdBoa men lade ner dår jag var barn. Dit flyttade Forsbergs bageri som hade världens godaste butterbullar och chokladkakor - runda småkakor med glansig chokladglasyr som smälte i munnen. Semlorna gick inte heller av för hackor. Smaker man minns!!! Detta bageri upphörde 1987.
Så här såg LögdBoa ut fram till 1990. Ett ganska gediget 50-tals bygge med tvåfärgad ädelputs på fasaderna, betongelement i bottenvåningen, takkupor med spetsiga fönster, utskjutande fönster på gavlarna, indragna balkonger med smalt sinuskorrugerade balkongfronter med smidesjärn i öppningen, träfönster - med kulörta bågar och vita karmar, lertegel på taket, synliga sparrar. Riktigt habil 50-talsarkitektur.

På bilden är Posten fortfarande kvar i högra delen av byggnaden. Där styrde Greta Edström. Erik Andersson och John Hörnfeldt ordnade och ställde i ICA-butiken.
År 1990 fanns framtidsoptimism och då byggdes LögdBoa ut med en låg tillbyggnad av trä och försågs med ny entré längst till vänster. Samtidigt upphörde handelsboden att vara aktiebolag med folk i bygden som delägare. Nymodigt var rullband vid de två kassorna. Posten var nerlagd, lantbrevbäring införd.

Svart sinuskorrugerad plåt på gamla och nya delens tak är lättskött men ger ett mycket hårt intryck. Jag gillar inte alls det här takmaterialet. Tydligt igensatta affärsfönster utan ommålning av fasaden, nytt skyltfönster och ny entré med kalla natureloxerade aluminiumdörrar istället för glasade ekdörrar i gamla affärskomplexet, ger en lite avskavd uppsyn.
Idag är det som var handelsbod något annat efter konkurs för ett par år sedan. Lägenheter finns på 1 och 2 trappor. Säkerligen vackra med sina 50-talsfönster, takkupor och balkongräcken i behåll. 1950-talsdelens fasad har länge varit dåligt underhållen, snudd på vanskött. Nyligen öppnade "Vapentekniska" här vilket väl måste sägas vara passande i ett jägarsamhälle.
Och svart fasadkulör har nått byn. Nu är det inte bara taket som är svart. Är det sorg över den nedlagda lanthandeln som kommer till uttryck tro?
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...