13 januari 2012

Gårdstunet

Hittade en bild till av mormors föräldrahem som jag fått digitalt av en en tremänning för länge sen. Tack Jonas! Det är samma gårdsplan som i föregående inlägg.
Mormorsmor och mormorsfars parstuga syns till vänster. Husen har spåntak, det meckas med en vagn med gummihjul. Arbetsgemenskap med fyra män på plats varav en i kostym. Undrar vem han är och vad han gör där. Borde kanske fråga Jonas.
Litegrann från ovan igen. Den här bilden som var med i förra inlägget, ett foto av ett flygfoto, har jag fått av en annan tremänning. Här har taken lagts med rött lertegel.

Hur många av dina anfäders hem finns kvar? Hur många av deras hus har du sett och varit på besök i?
Vet du HUR din mormors, morfars, farmors, farfars, mormorsmors, mormorsfars, morfarsmors, morfarsfars, farmorsmors, farmorsfars bostad såg ut och vet du VAR de bodde...?
.
.

4 kommentarer:

 1. Åh vad roligt att ha en sådan gamma bild, själv har jag ingen större koll ens på hur mormor och morfar bodde. Farfar och farmors gårdar har jag besökt någon gång men det var när jag var barn och kommer inte ihåg särskilt mycket.

  Nu när jag läste detta blev jag nyfiken, man kanske skulle forska vidare...

  SvaraRadera
 2. Elin, det är riktigt roligt att släktforska om man inte bara begränsar sig till kyrkarkiven utan även försöker hitta och besöka de platser där anfäderna levde. Ta med barnen på utflykt i landet :-)

  Jag är kartmänniska så jag gillar historiska kartor som både är vackra och visar hur landskapet såg ut förr i tiden.
  Här finns de digitalt: http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html

  SvaraRadera
 3. Är du säker på att det är rött lertegel och inte bara fotot som är färglagt? Vi har ett flygfoto där dom har målat till en stenfot på höladan som egentligen bara står på hörnstenar.

  SvaraRadera
 4. Pentamom, du har nog helt rätt. Det är mycket troligt. Det var fina grå spåntak både på bostadshus och ladugårdar. Tack för påpekandet! (Men jag har inte det stora flygfotot till hands.)

  På morfars/mitt hus var spåntaket synligt till 1950 då tvåkupigt elrtegel lades ovanpå stickorna.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)