24 januari 2012

Trampsymaskinen

Den här bilden hittade jag då jag letade efter tapeter till ett annat hus. Tapeten heter Jukkasjärvi och ingår i Decor Maisons kollektion för 2012.
Det jag fastnade för, förutom tapetmönstret, är symaskinen (vilket ju även är marknadsförarens mening, att anspela på känslor från den tid som varit). Mormors symaskin stod i hennes och morfars kök då jag var liten och min familj bodde på övevåningen. Så fort jag började med syslöjd/textilslöjd i skolan började jag även sy ibland på trampmaskinen, trots mammas elektriska symaskin. Det var ju kul att trampa på och få nålen att röra sig framåt!

En vårdag då björkarna hade musöron satt jag och trampade och sydde. Uppgiften var att sy ett antal skyddsöverdrag av vit flanell med knytband av bomull till familjens kuddar. De finns kvar än :-)  Plötsligt ropar någon utifrån att "i´n gå dell" (iden går till, kommer upp i bäcken) och jag lämnade allt och rusade ut. Det var intressant att stå på spången över bäcken och se fiskarna röra sig uppströms. Jag tror det var en lekkamrat som ropade ut nyheten. Två roliga saker på samma vackra vårdag - sy på trampmaskinen och se id på väg att leka ;-)

Då jag såg tapetreklamen kom jag att tänka på ett fotografi jag sett i ett album:
Längst till vänster sitter min söta mormor Alma, helt i sekelskiftesvitt med volanger. Hon går en sykurs, troligen dära Valln. Hon köpte en egen symaskin för 12 kronor, en stor del av årslönen som hon tjänat ihop som piga hos sin moster i Domsjö. Det var för övrigt på väg till järnvägsstationen i Nyåker för att tjen piga som hon första gången träffade min morfar.

Undrar just om tapeten blir bra? Än har jag inte sett den i verkligheten. Mormors symaskin ska jag i alla fall damma av.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Det tapetmönstret ser nästan ut som ett vävmönster - draperier, band & kuddar till exempel..
  Tyvärr byttes min farmors trampsymaskin in mot en elektrisk Bernina i början på 60-talet. Men jag ska inte klaga, det var en utmärkt maskin som gick många mil innan den la' av efter närmare 40 år.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Ja mönstret är väldigt geometriskt. Jag kommer att tänka på Silvermuseet med samiskt silver fast det ligger förstås i Arjeplog. Jag får en känsla av att tapeten glittrar vilket är så vanligt just nu.

  Symaskiner är ett kapitel för sig. Jag är inte vän med min Janome, åtminstone inte än. Trivs mycket bättre med mammas senare maskin från 70-talet :-)
  Trampmaskinen ska jag nog få igång igen, inget elektriskt, ingen elektronik, bara mekanik.

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig historia och vilken underbar gammal bild på din mormor och symaskinerna! Jag funderar faktiskt på om jag ska ta och försöka klura ut hur man använder symaskinen, vore så skoj att kunna sy på samma som farmor!

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)