3 februari 2012

Värst vintern är över nu

Värst vintern ä mella pårsmäss och kyndelsmäss, alltså mellan den 25 januari och 2 februari. Under den veckan kunde man se om höet skulle räcka vintern ut, tills korna kunde släppas ut på bete. Halva hömängden skulle vara kvar för att räcka vintern ut. Man såg ôm he va´ halvstelld.
Och till Pålsmäss, Paulus namnsdag, brukar björnen vända sig i idet. Jodå, så sa man.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Här har nu vintern satt igång på allvar. Just nu är det -32 grader. Lite obehagligt - man tänker på vad som skulle kunna hända om det blir ett strömavbrott. Vi har skapat ett samhälle som är så väldigt sårbart.

  Egentligen borde det finnas en vedeldad värmekälla i varje bostad.

  Vilken söt ekorre du har i förra inlägget!

  SvaraRadera
 2. Ja Anita, vintern verkar ha tagit landet i sitt grepp med kyla och snö på många håll.
  Det jag vill förmedla med inlägget är bondesamhällets syn på årstiden, vargavintern är över. De uttryck jag lärt hemifrån och som knappast är var mans kunskap numera.

  I mina olika boenden har jag vedeldade spisar, vedpanna, kaminer, öppen spis, kakelugn. Värmen bilr underbart härlig. Jag var ung under oljekrisen 1973 men lärde mej en hel del av den.
  Tofflor istället för golvvärme för min del, + 22 grader är verkligen i överkant. Olika temperaturzoner i huset som man hade förr. Jag lever i framkant och mycket modernt :-)

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)