29 mars 2013

Häxor

Jamen, då kör vi! Kaffepettern är hur viktig som helst att få med på kvasten ;-)
Som liten gick jag och mina lekkamrater påskkäring i byn. Söta måste vi ha varit med huckeln, målade fräknar och alla andra tillbehör. Då visste vi inte att det här med påskkäringar har en tråkig historisk bakgrund.

Hur många kvinnor har inte oskyldiga bränts på bål för häxeri med kyrkans pådrivande och godkännande. På Hans Högmans tillförlitliga hemsida kan man läsa om häxprocesserna i Torsåkers församling i Ångermanland. Den 1 juni 1675 avrättades 71 personer där: 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar halshöggs och brändes på bål på ett berg i gränstrakten mellan Torsåkers, Dals och Ytterlännäs socknar (öster om Lesjön). På nämnda hemsida finns mycket intressant att läsa.

Det var Torsåkers församling som min farfarsfarmor föddes in i 1824. Dagen efter hennes födelse dog hennes far, då flickan var 6 år dog hennes mor. Hon och hennes bröder kom att hamna på olika bondgårdar i bygden, var och en för sig. Jag förmodar att de auktionerades ut till den lägstbjudande. Att det var ett hårt liv för en minderårig kan man ju anta. I flyttlängderna kan jag följa deras osäkra och flyttande tillvaro mellan byar med mycket vackra namn.

Kvinnor med vilja, kunskap och tydliga åsikter betraktas än idag som häxor och svartmålas, mest på platser, organisationer och hierarkier där tanken stelnat.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Häxprocesserna är en mörk tid i vår historia. Oskyldiga människor, ofta kvinnor, fick sätta livet till på ett grymt sätt p.g.a. vidskepelse, godtyckligt angiveri, och säkert också av vanlig avundsjuka och fiendskap. Tyvärr finns tankesättet och beteendet kvar i nutid och modern historia: jag tänker bl.a. på nazisternas brott, Gulag, krigen på Balkan, sharialagarnas tillämpande som på många ställen liknar häxprocesserna.

    Tur att vi trots allt lever där vi lever och i den tid som är.

    SvaraRadera
  2. Ja det är nog tur att vi lever just här och just nu, PJ!
    Det är märkligt/svårförståeligt att människor kan låta sig styras till obehagliga handlingar av en stark vilja hos en ledare.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...