2 augusti 2013

Almyche, mjölkört

Jag älskar de här blommorna - mjölkört eller almyche som vi säger. Mjölke är en annan benämning. Men ack så kortlivade de är som snittblommor. Mjölkörten måste njutas på plats i naturen. I vas kroknar de snart hälsar en som provat i unga år och blivit besviken :-)

Tillägg: Påminns i en kommentar om det kanske vanligaste namnet på denna vackra vilda växt - den följde med rallarna som byggde stambanan och inlandsbanan norrut och det givna namnet rallarros. Se så vackra de är här.
.
.

4 kommentarer:

 1. I Värmland sa man Rallarros när jag var barn, själva säger vi Mjölke. Almyche har jag aldrig hört. Roligt med dialektala benämningar på saker och ting.

  SvaraRadera
 2. Här uppe säger vi mest rallarros, men ibland även mjölke eller mjölkört. Almyche var helt nytt för mig med.

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig tyckt om mjölkört - förrän nu i sommar, när jag helt plötsligt funnit mig vara väldigt förtjust i dem. Lustigt hur man ändrar sig.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte forskat i varifrån almyche kan härledas. Myche skulle kunna komma ur mycket. Men sen då?

  Så bra att man kan ändra sig, Scylla. Tråkigt vore det annars :-)

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)