27 augusti 2013

Betongtakpannor

En gång i tiden fanns en betongpannefabrik i Mo. Byggnaden är kvar.
 
Forsbergs Takpannefabrik
Hjalmar Forsberg startade 1955 i Mo tillverkning av cementtaktegel. Den här metoden att göra taktegel av cement var då ganska ny och Hjalmar Forsberg var nog den ende i Norrland när han började sin tillverkning. Företaget växte mycket fort och som mest var ett 20-tal anställda i företaget. När Forsberg uppnådde pensionsåldern 1980 sålde han företaget. Den nya ägaren upphörde med tillverkningen redan efter ett år.
Texten ovan är hämtad ur kompendiet "Inventering av gamla industri- och arbetsplatser inom Nordmalings kommun" ABF Arbetshistoriska rådet LO, Västerbotten. 1988/89.

Själv hade jag inte en susning om att tillverkningen av betongpannor pågick så länge. Idag är betongpannetillverkningen koncentrerad till södra Sverige eller utlandet och små lokala tillverkare finns över huvud taget inte längre här uppe.
Här ligger betongtakpannor från Forsbergs fabrik i Mo, lokalt tillverkade och transporterade två kilometer hit till platsen. Här är pannorna fuktiga av smältande snö och mörkare än då de är torra.
Betongpannor är jag inte speciellt förtjust i, men då det gäller de här lokalproducerade har de ett kulturhistoriskt värde och de som tillverkades i Mo var grå med en matt yta. En kulör som stämmer in i miljö och landskap.

Sigvard Grundström i Lögdeå tillverkade trädgårdsprydnader samt urnor gjutna i betong, omålade. En urna från då ser jag inte ofta men snacka om sköna former, räfflade bulliga, släta vida. Melonformade. Konformade. Moderna igen.
 En kruka som denna moderna men med invikt kant minns jag mycket väl.
Ursnygg och helrätt idag också. Länkad bild.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Som barn jobbade jag i byns tegelpannfabrik (i Anundsjö)....huruvida det var "betong" eller bara "cement" vet jag inte. Tungt hursomhelst! Barnarbete var ju inte uppfunnet då! Kunde man hjälpa till vår det bara att hugga i!

    SvaraRadera
  2. Säkert en nyttig erfarenhet även om det var tungt!
    Idag säger man betongpannor, förr cementpannor. Betong består av cement, sand och vatten. Cementpannorna likaså.

    Det kan inte ha varit en tegelpannefabrik som gjorde taktegel av lera - det mest ålderdomligaste sättet att göra taktäckning med små enheter. De vackraste takpannorna enligt mitt sätt att se det! Idag finns endast en industri kvar i landet som gör lertegel, det är Vittinge tegelbruk i Heby nära Uppsala. Därifrån ligger lertegel på morfars hus, inköpt omkring 1950.

    SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)