10 augusti 2013

Tingshuset i Nyåker

I juli gjorde vi en eftermiddagstur med bil. I den snygga guiden för kommunens utflyktsmål för året hade jag hittat ett telefonnummer att ringa om man ville se tingshuset i Nyåker. Det ville vi gärna. Elsie, som telefonnumret visade sig gå till, kunde på kort varsel ställa upp och visa. Det är fantastiskt så hjälpsamma människor kan vara. Det fungerade väldigt bra med en privat visning, vi kände oss inte ett dugg malplacerade. Det visade sig att Elsie som samlare, hade möblerat upp fångvaktarens tjänstebostad i fin 40-talsanda och dessutom visade andra gamla föremål i andra rum. Det blev lite av ett hembygdsmuseum på delar av den stora bottenvåningen.

Jag ville gärna se tingssalen. Som hembygdsforskare träffar jag på en del domstolsprotokoll och kanske utspelade sig förhandlingarna i Nyåker beroende när tinget hölls. Nyåker blev i slutet av 1800-talet, i samband med att stambanans dragning och Nyåkers järnvägsstation, ett större samhälle än Nordmaling. Därför flyttade Nordmalings och Bjurholms tingslag dit 1898 och fanns där ända till 1961.
Om du kommer på vägen från Nordmaling ska du inte passera korsningen där man väljer Bjurholm rakt fram, den nedlagda järnvägsstationen till höger och Brattsbacka till vänster. Före den fyrvägskorsningen ska du svänga vänster vid skylten ovan.

Glöm sedan inte att besöka bromuseet vid korsningen också, de tre Tallbergsbroarna med olika byggnadsperioder, är intressanta. Betongbron är nu byggnadsminne vars bygge beskrivits av bygdens son Sune Jonsson, prisbelönt fotograf, den äldsta bron, fiskbuksbron, är numera en bilbro med stor skönhet, den senaste är den nuvarande järnvägsbro.
Där, före fyrvägskorsningen, en liten bit från allfarvägen, står detta pampigt stort trähus och väntar. Det är en stor byggnad för att finnas på denna lilla ort. Det gamla tingshuset skulle behöva en hel del kärlek utvändigt, plastfärgen flagar i mängd. Men fönster och panel finns kvar och invändigt såg det rätt bra ut.
De två häktescellerna finns där, här är den ena. De finns på var sida om den  mittersta ingången som även är ingång till tjänstebostaden.
Kommer ni ihåg? Här finns bland mycket annat den första förpackningen för Nyåkers pepparkakor. De här stod i kökets överskåp.
Kök och vardagsrum hade välbevarade ytskikt och inredda med tidstypiska inventarier.
Korkmatta ♥ Plåt kåpa över vedspisen ♥ Vitt kakel utan fogar som stänkskydd vid spisen ♥ Klinker i rutigt rött-grått nedanför vedspisen Hyllremsor
Tingssalen på övervåningen var rymlig. Där stod domarens stol och bord i original samt ljuskrona och lampetter. Efter 1961 hade salen en period använts som frikyrkolokal.
Där fanns också tre gamla stiliga valurnor av plåt.
Detta intressanta föremål förstod Elsie att vi skulle uppskatta, vi som tog lång tid på oss att se oss omkring med henne som guide. Gissa vad det är? Jo, ett bevis! "Den käpp som fru Klara Eriksson i Nytorp uppgives ha använt som tillhygge vid avhämtande av en ko i Otto Nygrens ladugård därstädes den 7 september 1946. Hjalmar Forsberg, distriktspolis." står skrivet med maskin på en lapp fäst vid den gren som användes vid incidenten. Man får en bild av vilka mål som kunde komma upp här i tingshuset.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...