30 april 2015

Estetisk landsbygd

Landsbygden måste kunna göras estetisk om medelklassen ska välja den
Övrig landsbygd blir krass och cynisk och så småningom jordbruksmark sades i radioprogrammet Obs i P1. (Detta skrev jag snabbt ner i en anteckningsbok utan att anteckna när, var, hur, vem.  Kardinalfel alltså.)

Men jag antar att programmakaren var stadsbo. Och sörlänning. För som norrländska skulle jag nog vilja säga att jordbruksmarken i glesbygder långt från städer blir till skogsmark i sinom tid om inte glesbygdens "krassa och cyniska landsbygd" görs attraktiv att bo på.

https://ekomuseumbergslagen.wordpress.com/2014/03/27/spar-av-livet-i-lovmarken/planterad-skog/
Granplantering på åkermark.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Japp, säkert stadsboende sörlänning.
  Ha en väldigt skön Valborgsmäss!

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte riktigt om jag förstår - säger byboende sörlänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scylla, efter din kommentar letade jag febril efter Obs programmet. Det sändes den 1 oktober 2014 rätt snart efter valet. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/437847?programid=503

   Där diskuteras vad konfliktlinjen stad-land egentligen handlar om. Valutgången med SD:s framfart gjorde ju att landsbygden kom i fokus. För att medelklassen ska flytta ut från staden behövs service, kommunikationer och att landsbygden är estetiskt tilltalande sägs bland annat. Landsbygdens status måste höjas sägs det.
   Sofia Ulver, docent o forskare i konsumtionskultur vid Lunds univ. och Julia Svensson, kulturjournalist o redaktör på tidskriften Arkitektur medverkar.

   I hela landet läggs jordbruk ner, i norra delen av landet finns få betande djur i förhållande till ytan. Skogen kommer mer och mer. I Östergötland finns flest mjölkkor. Detta sägs inte i programmet. Överges landsbygden i norra Sverige blir åkermark skogsmark, inte jordbruksmark som på något märkligt sätt sägs i programmet. Landsbygden består ju redan nu av jordbruksmark eller f d jbrmark...
   Själv håller jag med om att delar av landsbygden måste bli mer estetiskt tilltalande för att medelklassen ska välja att bosätta sig där.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)