9 augusti 2015

Lekstugor

Här på folkbiblioteket där jag bor permanent, finns en liten, liten enkel fotoutställning om lekstugor. De små husen har sadeltak utom en lekstuga i två våningar som har brutet tak, mansardtak. Ingen lekstuga i funktionalismens anda.

"Det finns gott om lekstugor.
De flesta är hembyggen, andra monteringsfärdiga, men alla har en personlig prägel.
Det lilla huset har ofta engagerat en hel familj i byggandet och inredandet och sedan inspirerat till barnens lekar.
Den äldsta är tvåvåningslekstugan i herrgårdsparken, ritad av en arkitekt och uppförd på 1910-talet.
Den yngsta är helt tillverkad av plast.
Det finns lekstugor över hela landet. Ibland märker man dem inte, tänker inte på dem. Min egen barndoms lekstuga är borta.
Förändringen av Märtas timmerhus är pågående.  Än står lekstugan kvar, sommaren 2015 helt oförstörd vad jag kan se då jag smygfotar.
Så vackert! 
Så fin klassicerande masonitefunktionalism!
Vit slät masonitefasad som liknar en putsad yta.

Ser ni det sluttande pulpettaket, ser ni verandan, farstukvisten, med bågformad öppning i mitten och strikta öppningar med vinkelräta hörn, pelarna med kvadratiskt tvärsnitt som flankerar mittöppningen. Jäkligt fint! Ett litet tempel för barns lekar. Fönsterglaset är säkerligen vackert ojämnt valsat, den enda "utsmyckningen" är att det övre fönsterfodret rår på de lodräta fodren. Den här lekstugan vore en kulturhistorisk gärning att bevara. Kanske måla vit igen (men inte med latex- eller akrylatfärg), kanske behöver taket pappas om men det är lätt gjort, vad vet jag...

Hur många byggnader med släta masonitefasader tror ni finns var i kommunen? Alltså bostadshus i folkhemmets funkisstil som inte panelats, rivits eller förändrats på annat sätt???
Vinterbilden ovan tog jag i slutet av 90-talet. Det är ett mycket vackert uthus i funktionalistisk arkitektur med vit och slät masonitefasad.

Mer om detta i nästa inlägg.
.
.

2 kommentarer:

  1. Vilka fina stugor för lek ...nej, tänkte jag, jag hade nog ingen lekstuga ... men så kom jag på att den stuga som mina föräldrar satte på lastbilsflaket och for på semester i blev lekstuga, men den stod på farmors tomt, det var inte så långt dit. Du bevarar verkligen masoniten med dina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om jag kunde bevara andras masonite i verkligheten också.

      Radera

Tyck till om du vill...