4 augusti 2015

Finito

Sommaren 2010 öppnade Olofsfors Byggnadsvårdsbutik som en av aktörerna det gamla järnbruket i kommunen. Först i ladugårdsflygeln och sedan sommaren 2013 i brukets fd handelsbod. Sedan den 4 juli 2015 är butiken stängd. På obestämd tid. För alltid skulle jag gissa.
Jag minns när den startade hur förespråkare tyckte att det var bra med höga "Gysinge Byggnadvårds-priser" för att folk i trakten skulle förstå att de i sina hus hade något värdefullt. Att folk skulle bli mer varsamma med husen de äger. Jag är tveksam till detta, tror inte det fungerar här i trakten som på andra håll. Byggnadsvård och kulturhistoria är för lite spridd i kommunen. Byggnadsvård ska vara för folket med priser som inte är skyhöga. Höga priser innebär att man lokalt låter bli att handla i butiken och utbudet är inte tillräckligt intressant för att man ska åka från Umeå eller Örnsköldsvik i en sådan omfattning, att det går ihop. Underlaget och intresset är för litet.

Så här kan det gå till: Vi har tre anslagstavlor i min by. Två numera riktigt stora längs gamla Riks13. Då byggnadsvårdsbutiken öppnade satte ägarna upp lappar runt om på anslagstavlor i hela kommunen. På tavlan närmast mig revs denna infolapp om Olofsfors Byggnadsvårdsbutik ner efter några få dagar. Kontrollfreaket, som menar sig ha rätt att bestämma vad som får sitta uppe just här, hade på känt manér gjort sitt än en gång. Som vanligt får endast information som rör byn - viltvårdsområde, byamännen (samfällighetsföreningen), bygdegårdsförening - sitta uppe. Anslagstavlan är ofta klinisk. Få anslag, absolut inga överlapp. Att det inte är en kulturpersonlighet som kontrollerar anslagen är lätt att inse, det är heller ingen som vill stötta nystartade företag eller kulturevenemang på andra platser i kommunen. Senast revs det vackra anslaget ner om den verksamhet som konstnärsparet i grannbyn tillför bygden.

Vad är kultur? Vad är okultiverat?

Edit: Denna butik var, vad jag vet, den enda i kommunen där man kunde köpa linoljefärg.
.
.

2 kommentarer:

  1. Vad tråkigt att dom stängt. Där har jag varit och handlat till vårt blygsamma byggnadsvårdsprojekt. Dock inte linoljefärg, men väl spissvärta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske blir det fortsättning även om jag har svårt att tro att affärsidén är gångbar just här, tyvärr!

      Radera

Tyck till om du vill...