27 augusti 2015

Juver

Ett ko-juver kan mycket väl användas till en sil, ett såll som ni ser. De fyra spenarna fick vara kvar för enkelhetens skull.

Fyttiruttan vilken uppfinningsrikedom man hade föritin. Man tog vad man hade. Det här sållet visade en tremänning mig i somras. Det är han som tagit bilden. Tack Jonas!

För den som mot förmodan inte vet vad ett juver är, utan tror att mjölken kommer ur fyrkantiga förpackningar, kan här se juvret under kons mage framför bakbenen. Plupparna som hänger ner är spenarna, fyra till antalet. Ur dessa strilar mjölken när kom mjölkas för hand eller med mjölkmaskin. Eller när en kalv diar.

Kon är en idisslare, den har fyra magar. De är markerade utanpå denna avbildning av en ko som finns på friluftsmuseet Gammlia i Umeå. Frågan till de unga besökarna är om de kan namnet på kons fyra magar. Just det :-)
.
.

.
.

9 kommentarer:

 1. Jajjamän! Våm, nätmage, bladmage och löpmage. :) Det glömmer man aldrig efter att ha varit med och dissekerat dom. Fast jag är ju i och för sig ingen ung besökare heller.... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bra, Pentamom. Jag har ätit komage men vilken av dem det var vet jag inte. Spännande att dissekera!

   Radera
 2. Ett sådant såll hade min sambo. Smart "uppfinning".

  SvaraRadera
 3. Tänk vad allt togs tillvara till vettigt nödvändigt bruk. Faktisk lite speciellt att ha spenorna kvar. Som kuriosa :-)
  Våmmen, löpmagen, bladmagen och nätmagen. Alla dessa magar är utlöpare av matstrupen vill jag minnas - 61 år ung :-)
  Som barn fick jag serverad direkt komjölk hos en lekkamrat, jag tackade nej, jag drack inte komjölk, glömde bort att all mjölk kom från kon ...

  SvaraRadera
 4. Nu är jag väl sanslöst trög kanske, men VAD gör spenarna där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är bara inte borttagna. Hålen av de 4 spenarna skulle ha blivit för stora för behovet med detta såll och behövt täppas igen.
   Enklare att ha dem kvar. Den som stansade de små hålen i juverhuden tyckte nog så :-) Så tolkar jag det hele.

   Radera
 5. Herregud! Trots att jag läst texten fattade jag inte riktigt att silen var gjord av ett juver. Ridå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Du har väl väldigt mycket att tänka på och planera kan jag tro!

   Radera

Tyck till om du vill...