6 januari 2017

Herdarna i Betlehem

Idag är det Trettondagen och de tre vise männen når Jesusbarnet med sina gåvor i form av guld, rökelse och myrra. Så har skett i julkrubban som jag också har här i huset. Men jag väljer idag att visa herdarna som följer stjärnan på väg till krubban i Betlehem redan på julafton/juldagen. Detta är ett hemslöjdsarbete från 50-talet, har "alltid funnits" i mitt liv.

 
Som jag stått och tittat på de här figurerna, när jag blev lite större hängde den i en höjd så jag nådde dem. De är fästade med runda träpluggar i hål undertill - de går således att snurra. Och som jag funderat och snurrat på herdarna och fåren med förmaningen att vara försiktig. Det var så märkligt att de hade spetsiga ansikten framtill, huvuden som liknade kaffebönor tyckte jag. Herdestavarna är rättvända men huvudena bak och fram enligt min dåtida syn på hur en människa fungerar och ser ut :-) Om jag vände ansiktena med den runda formen mot stjärnan och spetsen som jag ansåg var hår bakåt. så hamnade herdestavarna galet. Vilken konstig typ som formgett den här julprydnaden tyckte mitt barnajag, haha...

Men si herdarna tittar upp mot stjärnan som leder dem rätt till Jesusbarnet och naturligtvis förstår den som läser detta, att spetsiga delen framåt är skägget. Först på 60-talets mitt såg jag en levande man med helskägg. Då hade det blivit mode.

Jag bara älskar den här modernistiska julprydnaden där jag kanske för första gången stötte på innebörden av konstnärlig frihet! Jag skulle bra gärna vilja veta vem som är formgivare.
.
.

5 kommentarer:

  1. Jättefin! Och jag kan väl tänka mig hur jag hade älskat att ha en sådan som barn, och stått där och tittat och tittat.

    SvaraRadera
  2. Vilka fina herdar du har. Man gjorde så mycket fina saker på den tiden - själv har jag en hel del julpryttlar från 50-talet. Många fick jag av mors väninnor, som brukade skriva årtalet med blyerts under figurerna. Roligt att veta i dag, och alltid tänker jag på dessa fantastiska kvinnor när (om) jag plockar fram julsakerna.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte för inte som 50-talet kallas för den svenska designens guldålder. Så mycket fin formgivning som då kom till.

      Radera
  3. Fattar jag rätt så är det ett hemslöjdarbete och inte industriellt framställt? Med tanke på att din undran om vem som är formgivare. Jag uppfattar formgivare som mera kopplade till industriell framställning eller i alla fall en viss serietillverkning. Eller har jag fel där?

    Riktigt fint, det är sådant jag också kunde tänka mig att ställa fram till julen! En sak jag funderar på, visserligen en petitess, men balansen i skapelsen. Stjärnans tyngd och läge har ingen betydelse för balansen; alltså att den skulle hänga snett?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konsthantverk har både en hjärna och en hand bakom tillverkningen. Idén måste någon ha kläckt (formgivaren/designern) vare sig det är hantverksmässigt eller industriellt tillverkat. Jag ser ingen större skillnad där. Tror att det finns fler av den här fina julprydnaden även om den inte är maskintillverkad.

      Det ser ut att finnas jämvikt men har inte undersökt med vattenpass. Borde kanske mäta och se om triangeln är likbent och alltså har två sidor lika långa. Det blir överkurs :-)

      Radera

Tyck till om du vill...