5 februari 2017

Bildning

Jag läste en utmärkt ledare härom dagen. Ledaren initierades efter att tredje programmet i serien Idévärlden visats på SVT1, en programserie där man försöker få till en diskussion i intressanta frågor, nu senast om bildningsidealet. Det enda sättet att skaffa sig bildning är att läsa, kontrollera källor,  träffa andra människor i öppna diskussioner, reflektera, analysera och vara beredd att tänka om med de nya erfarenheter man fått genom att läsa, träffa andra människor i öppna diskussioner, reflektera och analysera.

Under åren som hemmansägare har jag fått många anledningar att tänka över detta med bildning och är lite skrämd och förvånad över vad jag insett.


Civiliserad kultur eller snobbismens högborg? Foto Fredrik Sandberg/TT

Det tredje avsnittet av SVT-programmet ”Idévärlden” har titeln "Den högre utbildningen i Sverige befinner sig i fritt fall" (29/1). 


Åklagare är historikern Dick Harrison, som i flera år har anklagat Sverige för att sakna bildningsideal. På de anklagades bänk finns universitetsrektorer, den högre utbildningens finansieringsmodell och tidsandan i samhället i allmänhet.

Problemet är att Harrison har rätt, men att det inte nödvändigtvis betyder att han kommer att få rätt. I alla fall inte förrän våra ättlingar nedtecknar vår historia.

Under århundradenas gång har de som har haft tid och råd ofta satsat på att bilda sig. Från överklassens antikenideal på 1500-talet, som anammades av den växande borgerligheten på 1800-talet, till det tidiga 1900-talets arbetarrörelse, som såg kunskap som vägen till ökat självförtroende, omgivningens respekt och politisk makt.

I dag är det tvärtom. Bildning och kultur klassas inte som tecken på civilisation och förfining, och det ses inte med blida ögon om kunskap ger tolkningsföreträde. I stället präglas vardagen inte sällan av kunskapsförakt, där det är häftigare att säga att man inte var något ljushuvud i skolan, men att det minsann har gått bra ändå, än att förklara att man har kommit dit man är genom hårt plugg.

Inställningen är (tyvärr) inte unik för Sverige, vilket blev ovanligt tydligt för några veckor sedan när en tecknad bild från The New Yorker spreds i sociala medier. Den föreställer en flygplanskabin där en man agiterar: ”De dryga piloterna har tappat kontakten med vanliga passagerare som oss, vem av er tycker att jag ska flyga planet i stället?”
Flera händer i luften.

Även om teckningen är skruvad visar den på absurditeten i att negligera och relativisera kunskap, och likställa åsikter med fakta. Då blir det som människor kan och vet allt mindre viktigt – det finns väl ingenting som säger att en historieprofessor är bättre på historia än jag? – vilket i sin tur skyndar på urholkningen av bildningsidealet.
Varför ska man lägga tid och energi på att förkovra sig, om den sortens lärdomar rankas lägre än den egna upplevelsen och sunt förnuft?

Dick Harrison liknar situationen med ett "träsk" av obildning och okunskap, vilket motverkar nyfikenhet, viljan att ta reda på mer och skapa sig en djupare förståelse för världen. Det är inte i den myllan det föds innovationer, som smarta telefoner, skyskrapor och ångmaskiner. Attityden håller oss snarare kvar på stenåldern, vilket dock inte är det största problemet.
Okunskap är en gynnsam grogrund för auktoritära ledare, populism och historieförvanskning. Finns det inga sanna fakta, finns det heller inga falska. Bara olika sätt att tolka och se på verkligheten.
Därför behöver både borgerlighetens och arbetarrörelsens bildningsideal dammas av och fräschas upp. Framtiden är för viktig för att lämnas åt okunskapen.
.
.
Just så.

8 kommentarer:

  1. När jag läste din blogg idag kom det en mening direkt i mitt huvud:
    Man måste tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.
    Det hade varit bråkigt på arbetsplatsen en längre tid. Chefen och de anställda talade med varandra på två olika sätt, de missförstod varandra hela tiden.
    En lösning på det hela verkade vara långt bort och det blev bara värre. Ja, så illa att produktionen påverkades av det hela.
    Facket tillkallades och mitt i all ilska reste sig en person och sa just dessa ord om att man ska tala med bönder på bönders vis...
    Idag saknas det sunt förnuft!
    När människor möts med olika bakgrund så kan man förstå att vid problem talar den högutbildade ett språk som kan reta upp de anställda som har lägre utbildning.
    Man möts inte på samma villkor.
    Det är ett högt tryck i samhället idag. Många är utslagna som av sjukdom eller arbetsbrist hamnar utanför.
    Jag undrar ibland vilken utbildning de som leder detta land har just nu?
    När de hela tiden hänvisar till olika beslut och paragrafer. Paragrafryttare har man ju hört talas om och det är väl det som många använder sig av när orden inte räcker till.
    Så jag undrar vad det är som ska dammas av och fräschas upp?
    Speciellt när dammtrasan inte finns längre för den har man rationaliserat bort redan.

    Hälsar Caroline Christensen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst! Utbildning och bildning behöver absolut inte gå hand i hand. Bildning kräver inte universitetsstudier. Man behöver inte ha högskoleutbildning för att ha sunt förnuft och empati.

      Apropå om att tala med bönder på bönders vis och med lärde män på latin (ur Sång efter skördeanden av Erik Axel Karlfeldt) skrev jag för länge sedan detta: https://morfarshus.blogspot.se/2009/10/sista-generationen.html

      Radera
    2. Intressant länk du tipsade om.
      Jag känner igen mig när du skriver att du finns i två världar och ta avstånd från någon av dem vill du inte. Så sant!
      Jag upplever och har samma känsla. Det är väl därifrån man hittar sin inre kraft till att vara den man är?
      Jag har sagt det förr men säger det igen:
      Tack för en fin och intressant blogg!

      I morgon den 7:e är det "Tankens dag" kanske något att fira?
      Hälsar Caroline Christensen

      Radera
    3. Tack för bra kommentarer, Caroline! De håller tankarna levande! Det här med "tankens dag" kände jag inte till. Får fira genom att utbyta många tankar med en vän och kollega idag på lunchen :-)

      Radera
  2. Jag tittade programmet för över en veckas tid sedan. Detta med bildning och utbildning är en intressant och aktuell fråga. För mig är bildning att man har ett brett kunskapsområde (något man mycket väl kan skaffa sig utan universitetsutbildning), en källkritisk inställning samtidigt som man är öppen och ödmjuk inför både fakta och åsikter. Jag menar att man kan ha en mycket specialiserad kunskap som krävt både tid och uppoffring för att skaffa men om man inte ser helheten och känner till historien är den som en ropandes röst i öknen.
    Frågan Varför? bör alltid finnas med i diskussionen och den bör inte föraktas eller lämnas obesvarad. Åsikter bör få höras men skall också tåla frågan varför. Överhuvudtaget är det viktigt att man kan svara på frågor utan att bli irriterad, ful i mun eller avledande, något som tyder på att man inte är torrskodd i ämnet.
    Intressant detta med ”Man måste tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin”. Det handlar om pedagogisk förmåga och förståelse för motparten, något som ofta saknas i dagens samhälle. Det blir för mycket prat förbi varandra, som Caroline Christensen helt riktigt påpekar. Man måste hela tiden ha paragrafer och fakta i ryggen men samtidigt kunna uttrycka sig så att folk förstår. Och det går om man bara stannar upp ett tag och lämnar den invanda jargongen. Som tur är finns det undantag som t.ex. Dick Harrison, Roland Poulsen och Hans Rosling.
    Jag håller helt med om de två sista styckena med fet stil i ditt blogginlägg men med tillägget ”och historielöshet” som avslutning på sista meningen.

    SvaraRadera
  3. Jag måste få lägga till denna lilla pärla med anledning av mitt tidigare inlägg:
    https://youtu.be/zag9DqM76OU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, den var bra Scylla. Att tala svenska och även förstå det dialektala talades språket - det är bildning :-)
      Men det var inte det den upprörde masen menade, han tycker att det talade svenska språket misshandlas. Värre exempel än masens vill jag nog tillstå att jag hört ;-)

      Radera

Tyck till om du vill...