15 februari 2017

Grejat 2011

2011 var året då storjobbet med lagårdsportens golv sattes igång. Det här blir ett inlägg i grå toner. Ungefär 100 kvadratmeter golvkonstruktion skulle bytas. För att inte förta oss delades det upp på flera somrars arbete. I genomfarten, lagårdsporten, ville jag behålla de vackert patinerade brädorna i möjligaste mån. På bilden ovan ses hur några brädändar tappat upplag och tryckts ner. Träbjälken under var rutten.

Eftersom brädorna skulle återanvändas märkte jag upp dem med tusch på gissa vad - jo masonitebitar ;-) som nubbades fast. På ett papper ritade jag upp hur numreringen var utförd för att kunna lägga tillbaks allt på samma sätt som det varit. Så hjälptes vi åt att försiktigt ta bort bräderna och lagra dem torrt.

De tre åren med golvjobb innebar stapling och omstapling ett otal gånger av bräder och bjälkar, nya och gamla, eftersom det inte gick att hitta en plats under tak där de kunde ligga tills allt var klart.

Så här såg det ut under golvbrädorna, golvbjälkarna möter jord. Inte bra. När resterna av bjälkarna tagits bort skulle jord schaktas bort med skottkärra. Det var ett STORT arbete!

Här har golvbjälkarna börjat vägas in och placeras ut på samma avstånd som tidigare för att ge upplag för de gamla golvbrädorna som skulle återanvändas. I skedet med nya golvbjälkar hade vi bra hjälp av Per-Erik som också levererade virke i den mängd och de dimensioner vi beställt, kunde inte ha fungerat bättre!


Det är tufft att hoppa på bjälkar med stora avstånd så vi la ut gångbrädor under arbetets gång. När golvbjälkarna var på plats var det "bara" för oss att spika tillbaka de gamla fina golvbrädorna. Och några nya. Sen syntes det inte att ett stort arbete var utfört här, det ser ut ungefär som på översta bilden :-)

Vi övervägde aldrig att gjuta betonggolv. Det skulle i längden skada morfars bygge med timrad ramverkskonstruktion och det är något vi ville undvika för framtiden.
Läs gärna även det här om ladornas och fähusens blygsamma kulturhistoria.


Här är lagården med "holken" kvar, det sentillkomna taket över lagårdsporten. Eftersom rivningen av den gick så snabbt, enkelt och oplanerat försvann den utan dokumentation. En undersökning visar att det var följande år, i maj 2012.
 .
.

6 kommentarer:

  1. Ni är beundransvärda som ger er tid till att göra det så ordentligt. En fröjd att se hur allt byggs upp på nytt. Får en association till Hundra procent bonde som visats i många år på TV.
    Det är också intressant hur han bygger upp och bygger om sin gård Kastanjegården med stor kärlek och ger både djur och byggnader en chans att bli bra.
    Idag ska allt vara så snabbt och enkelt, helst byggsatser eller som du nämner ett betonggolv.
    Sedan ser det ut därefter också.
    Jag följer din blogg med extra stort intresse nu.
    Det är så skönt att se att det finns några kvar som orkar och vill göra det bästa kring en
    renovering. All heder åt er!

    Hälsar Caroline Christensen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen Caroline, tänk att bli jämförd med favoriten 100% bonde-Frank eller danske "Bonderöven". Även vår favorit men han har djur på gården, inte vi. Tyvärr. Kor och höns skulle jag vilja ha men det går inte då vi inte bor här året om. Som du kanske förstått är mjölkkossor mina favoritdjur.

      Stort tack för din kommentar, den stärkte! Jag anar att inte alla i min närhet tycker som jag när det gäller hur man tar hand vårt äldre byggnadsbestånd, för min del en enkel f d bondgård.

      Radera
    2. Vad roligt om jag kunde ge er lite stöd i det som ni håller på med.
      Det är inget fjäsk ifrån min sida, jag gillar inte sånt!
      Jag kan ju tänka mig att ni fått höra ett och annat om er renovering, det är ju ett evigt tyckande när något ska göras. Då plötsligt finns det en mängd experter.

      Bonden Frank bor ju på sin gård och har vad jag förstår det som sin arbetsplats.Det blir ju en helt annan sak mot när man bara kan göra renoveringen på lediga stunder.
      Men ni gör ju mycket också som han gör när det gäller renovering. Jag tycker det är
      intressant att få se och följa vad ni gör och har gjort.
      Så det ska bli trevligt att få se och läsa vidare i din fina blogg!

      Hälsar Caroline Christensen

      Radera
  2. Jag håller med föregående talare, ni inspirerar! Kommer själv från Nordmalingstrakten men bor strax söder om Stockholm sedan ett antal år. Har följt din blogg ett tag och blir så glad över att ni tar hand om er gård på ett ordentligt, byggnadsvårdsmässigt sätt. Det är inte längre så vanligt i våra hemtrakter har jag förstått. Jag håller själv på att renovera alla fönstren på mitt hus och får ofta kommentarer från min far (som tidigare haft glasmästeri, men numera enbart säljer nya fönster) om att jag borde "byta till underhållsfria och inte hålla på med linoljefärg som aldrig torkar". Dock får han en speciell glöd i blicken när han kommer ner och hjälper mig kitta och måla fönstren emellanåt.. :)

    Mvh,
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria, än har inte "byggnadsvårds-flugan" nått min bygd helt. Kanske kommer den, det sprids först i en ganska snäv radie kring städer tycks det mig.
      Toppen att få hjälp av pappaexperten att kitta o måla fönster ;-)

      Radera

Tyck till om du vill...