16 augusti 2018

Ångermanländska korsbyggnader

Korsbyggnader är en traditionell byggnadstyp för Ångermanland. Om dem kan man läsa HÄR om man vill.

Byns bäst bevarade korsbyggnad var nyligen till salu och köptes som fritidshus ("sommartorp" som mäklarna kallar det) i år. Här bodde för många år sedan Hanna Lindgren. Sen såldes hemmanet och huset har stått tomt. Fastigheten har nu styckats av, skogsinnehavet behåller tidigare ägaren som aldrig bott i byn. Fram till avstyckningen var detta en mangårdsbyggnad på ett hemman, inte ett torp. Skillnaden är betydande.

De 5 bilderna ovan är från Hemnet.
 En oinredd och oförstörd vind, så underbar!

På flygfotot från 50-talet ser man den då bebodda korsbyggnaden till vänster. Ladugården skymtar fram vid vänsterkanten. Det som sägs vara byns äldsta parstuga ("Västerbottensgård") syns till höger. Här förbi går även den äldsta vägen genom byn, den som inte är den allmänna Kustlandsvägen utan en lokal byväg som i båda sina ändar ansluter till Kustlandsvägen.

Det finns ännu en korsbyggnad kvar i byn ▲ men den har under årens lopp förändrats så mycket att jag har missat att se på den som en timrad korsbônning tills jag började fundera över vilka korsbyggnader som finns och funnits i byn.

Om man jämför det svartvita fotot nedanför ▼ med fotot ovanför kan man se att ursprungligen fanns två tätt sittande fönster till vänster, det som idag har bytts till ett bredare fönster. Till höger finns då som nu ett fönster men så mycket mindre nu för tiden. På övervåningen syntes förr tre låga fönster. Så såg huset ut då jag var barn.

Uppe till höger ser ni den ovan beskrivna korsbyggnaden inringad intill Kustlandsvägen på 50-talets flygfoto. Där förstår man tydligt att det är en enkelkorsbônning.

I änden av den raka vägen som går mot högersidans mitt stod en korsbyggnad fram till omkring 1940. Där, på hemman no 3, bodde en gång hemmansägaren Jacob Ersson med hustrun Ewa Christiansdotter, hon född i Rickleå. Då maken och ende sonen dött och hon blivit änka såldes hemmanet till N P Persson som i samma veva tog sig efternamnet Holmgren. Efterföljande släktingar rev mangårdsbyggnad, förmånsbyggnad/födorådsbyggnad, ladugård och bryggstuga samt delar av den ladugård som ersatte den rivna.

I grannbyarna Lögd´ å Mo finns korsbyggnader kvar. Ett exempel ses här. Det är mera regel än undantag att de här gamla timmerhusen rivits eller "älskats" till oigenkännerlighet i trakten.

 
▲  I Ava byggde sig bonden Ma´s Or´sen, (Mats Olofsson) en stor dubbelkorsbônning. Fram till 2002 fanns denna mäktiga korsbyggnad kvar men den och ladugården revs tyvärr då fastigheten bytte ägare. Gissa vem som gick omkring och sörjde i ruinerna? Me, myself and I. Det är minst sagt svårt att värna om kulturen här hemma i norr. Huset står som traditionella mangårdsbyggnader i öst-västlig riktning för att ta emot solinfallet på en långsida. Det var ett medvetet klimatsmart tankesätt hos generationerna före oss.

Den timrade mangårdsbyggnaden revs alltså 2002 och ersattes med ovanstående hus och dubbelgarage, båda byggda med regelkonstruktion och stenulls- eller glasullsisolering som fyllning. Huset är byggt i nord-sydlig riktning.

***

Jag hoppas innerligen att den enda oförstörda korsbônningen av tre i min hemby tas väl om hand av de nya ägarna. Och vet ni vad - jag har förstått att köparna är byns första egentliga byggnadsvårdare! De räddar ett ödehus. Jag önskar dem verkligen lycka till!!! Länge leve de traditionella bostadshusen utan förvanskande "reparationer".

https://lh3.googleusercontent.com/0vUCcYF3I42I0Q7xTvlaNEt4bfIZl_6H-_48TnYKGUXb4Eom8NqOpTRNqvU-gHj5N-YQTEz05jETdA0amLG5VqELp6gDCsGWVc_kmqGbI7Fbp_bQnReToVHjIJmTTswM9oAIrFh1F4QKmWJgSCZeRS2nSGFvzf6XGdgwvl9_qQA4n01HRYn-GFfnDB31MguJ2mTWZIiUqCDjCdEUxoHlKrpvxyKF68-rVAhuiG4yyHwkCjVrA5YOU9NuVQqe6m9pehAEHsqdi5XjbRVZmY1Q3EO6j4pprLUOHanuSHTJbKfKj_CdHv7Sx0wy61VkscAQwRaMddhf8327kzweTUAYKcuYkZ2rRMFdP_4kXjrdYlVMZQmz7Ch_KaAn_ROYSagb1q4m4HwRti9NuCZEB18an62V1RFzVotCMamnWimT3XsktRnLp5V6L98eXFwmHymhQBTq2KPchjlZ-Fs5vYiOY8qRVaNFwlqHiQzJzSdIOVQhZLvKicoxcXdLTQcR-9_XoIgjU9ybu0kTRn_Lnr2xMHs8-COWEqbzQfH4YWUSkwXNeJHg-B-DFD-I3VrOdMVU_cHexWvt6ogDjD3ii3bgUclO8H4raQ8mmKPQ9dAx=w1920-h714-no
Klicka på bilden för rejäl förstoring av fotot. 
Fotot visar de tre korsbyggnader i byn som jag med säkerhet känner till.

https://lh3.googleusercontent.com/fky0mZrqDXbcWC5xwSe3AnpZJfUfpxqQepcLl7Cq2C7buPqRjELE7-sNEfNDyWuKYlnBOU22lZjdL5nvHVD9bMPg-qkwQdZCThhMm_qw7E9As6yliyHe8xkWLwgSEq_fDq68H8TnA6PwQOc0jTYoQMo4dPiWaEDvoQQRGt4ZhspDPOcTttzjlxw4tGNo1xRpoTVaustigZoJ1Gbv6nKy7c8P5tHqFtMIlwmXFhKg90aPZvgtV3odQHR2GWFiRxLigqkmJtfHeqP2-g4cHqlhsk85VE53p5l5VW4SjN_ZE2R6MznMBGNHcqEZw0aTqZVcOcJBUg6MaTcZehQ3Ybc1IZnded330UbEi731NzQPNUIibTLXJY5i3Fz-IKcLnIsGqEkqB7TXnZy9UTXAAZQ5WW32-2t9gDjZNOnhlob17NidAaTBgG-IoagSSCBRaprt5Ox8VEYWhmz0kqgl5Ml6xATIVNhFnN8QxpdQahgQNrY26jaquEp-kOKBNxP1ymZTXQHagLf8mxWdfkiN0av_xwrWfiqTt0_RHSWgSQ-F8zYZtg0B01sjyliSkVBXrddW5bdfVeNuj020mAHdJ1Ufncb9HHQ5axc1RhDTugjd=w1000-h664-no
 Klicka på fotot för förstoring.
Ett utsnitt ur ett fotografi. Samtliga dessa byggnader är rivna. I gattet syns den rivna korsbyggnaden med födorådsbyggnaden framför. Husen i förgrunden är också borta, det till höger försvann 2006.

***

Läs lite mer om korsbyggnadernas planlösningar - enkelkorsbônning och dubbelkorsbônning: http://www.hallahus.se/dokument/bevaremigval.pdf
@jagraddadeettodehus #jagräddadeettödehus

.
.

5 kommentarer:

 1. Å så finns det en på tidningen som konsekvent skriver korsvirkeshus när han ibland släpps fram att skriva om korsbônninga.
  Ack om det fanns en korrekturavdelning! Den skulle ha mycket att göra ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men haha, den mannen kommer nog från Skåne och har blandat ihop två olika byggtekniker ;-)

   Radera
  2. Eller så är han inte ens därifrån, för då hade han ju sett skillnaden mellan de "rutiga" husen och ett timmerhus. Han har nog bara hört talas om att korsvirkeshus är ett gammalt byggnadssätt.

   Radera
  3. Såklart så kan det lika gärna vara - det var en annan syn på saken. Gammalt som gammalt ;-)

   Radera
 2. Litet hus på landsbygden = torp, stort hus på landsbygden = gård, en vanlig slentrianbenämning. Att torp & gård är uttryck som kommer från annat än bostadshusens beskaffenhet tycks vara okänt.
  Så gick det en serie på TV; "Sveriges vackraste gårdar" en sannerligen snurrig titel! Gårdar är antingen jordbruksfastigheter eller gårdar i storstädernas kvarter vill jag mena.
  Det finns gott om mäklare som inte ens vet att fastighet avser marken och därför tex kan skriva att fastigheten byggdes 19XX.
  Med tanke på det höga värde på vad de hanterar åt sina kunder och debiterar för, är det bedrövligt låg kvalitet på deras byggnadskunskap och allmänbildning.
  Mailfrågade en gång en mäklare som sålde "En mindre trevlig villa", om hans uppdragsgivare skulle känna sig nöjda med den annonseringen, han blev mycket stött.

  Malla

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...