29 oktober 2019

Så blev det med Märtas hus och lekstuga

En rejäl make-over:

Märtas hus maj 2013, vitmålad ribbad träpanel med mörkare knutar och fönsterfoder, lertegel på taket. Huset har precis sålts. En lekstuga skymtar till höger. Den har helt släta masonitefasader, en öppen veranda och pulpettak. Då den var ny var den supermodern med sin funktionalistiska uppenbarelse

30 mars 2017. Huset har gått igenom en make-over, en metamorfos och blev en fältindelad, röd panelad stuga med nya små spröjsade fönster på bottenvåningen och de ligger långt in i fasaden, svart trapetskorrugerad plåt på taket vars smäckra takfot/takskägg försvunnit till förmån till en väldigt klumpig takfot.
En tillbyggnad har kommit till mot gården, också den med tjock takfot.

5 okt 2019. Björkarna har kapats och rötterna dragits upp men är ännu ej bortforslade. Lekstugan står där.

5 okt 2019

14 okt 2019.

14 okt 2019.
Nu har den fina vita lekstugan av slät masonite har rivits. Det finns, som jag känner till, endast en lekstuga kvar i hembyn. Undrar hur länge den får existera?

Det här är ingen ovanlig renovering här i bygden. Vad är återanvändande av lokalproducerade byggmaterial? Vad är miljötänk? Vad är kulturhistorisk förståelse?
.
.

3 kommentarer:

  1. Huset är renoverat efter hur det såg ut från början 1900tal. Björkarna var ruttna på grund av ålder. Lekstugan är EJ riven bara flyttad.

    SvaraRadera
  2. Hej du Anonyme! Bra att få veta att lekstugan är kvar för den har kulturhistorskt värde med den utformning den har. Undrar vart den flyttades och om den masonitefasaderna förändras eller får vara kvar i originalskick, enbart målning krävs.

    Björkarna har jag ingen synpunkt på, konstaterande endast att de var borttagna.

    Men jag kan inte hålla med om att "huset är renoverat efter hur det såg ut från början av 1900-tal". Då användes röd matt slamfärg (sk Falu rödfärg) inte en blank rödfärg, takfötter från den tiden är mycket smäckra utan takfotsbräda, taket var troligast täckt med naturligt grånad stickspån (trapetskorrugerad plastbelagd plåt var inte uppfunnen vid den tiden), takavvattningssystem med hängrännor längs takfallen användes inte och därmed inte heller stuprör. Man hade endast hängränna över entrédörren (en pardörr som gick inåt). Fönstren var spröjsade som de nya men hade större format än de nya och de låg i fasadliv och inte en bit in i väggdjupet, likaså låg stenfoten något utanför panelbrädorna som avslutades med en dropplist, en offerbräda. Även om fler saker kan tilläggas är detta i huvudsak vad som skiljer sig från förra sekelskiftets byggteknik och arkitektur.

    SvaraRadera
  3. För att lära mer om sitt (och andras) hus historia och byggnadssätt finns den nya boken "Hålla Hus Handbok. Byggnadsvård i norr" att köpa eller låna samt siten "Hålla hus" (http://hallahus.se/) som är bra.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...