25 augusti 2023

Artrikedom längs vägkanter???

Det var 2018 som statushöjningen av en ca 2 mil lång delsträcka av gamla Riks13 blev klar. Genast efter färdigställandet satte Trafikverket upp en mängd gröna skyltar med texten "Artrik vägkant".

Ifrågasättandet av Trafikverkets skyltning fortsätter. Dessa vägkanter är inte artrika! Sträckan finns inte heller med i Trafikverkets egen inventering av artrika vägkanter. Längs hela vägsträckan ser det ungefär likadant ut förutom att i juli (när fotona togs) blommade renfana på många ställen som vette mot åkermark.

 En grön skylt på var sida av vägen.

Här finns inte de ängsväxter som växte här före anläggningsarbetena startade för 6 år sen. Mycket sly kommer upp och framtiden får utvisa om de fina vägrenarnas blommor kommer tillbaka nu när åkrar/vall/lägdor inte brukas som förr. Att gräset/höet slås (eller tuggas) på åkrarna men sedan får ligga kvar utan att tas upp innebär ju i sig att ängsväxterna, som inte vill ha näring, kommer att utarmas. Själv tvivlar jag på att vägrenarna växtlighet blir som förr. Kanske TRV skyltar så här för att vi boende ska tro att detta är artrikedom.

Det sägs att nu när Sveriges storskaliga jordbruk (eller nerlagda jordbruk) förstör och förändrar växternas biotoper så är vägrenarna viktiga refuger för ängsväxter att överleva på. Men då måste man ge dem chansen och här menar jag att detta inte görs. Det blir artfattigdom i stället för artrikt. Jovisst, insikt om detta finns. Men finns den här? Kanske måste jag bli bofast här för att märka av den ...  Jo förresten, jag hörde att en krets av Naturskyddsföreningen nyligen startat i kommunen och det är glädjande.

Vad innebär artrik vägkant?


 

 

3 kommentarer:

 1. Samma sak lite varstans i landet, dessvärre. Och där det ändå finns ansatser till artrikedom, där maskinslår man vägkanterna alldeles för tidigt, långt innan blommorna gått i frö. Undrar om det hjälper att prata med Trafikverket. Eller kommunen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öland och vissa andra län har fattat vitsen med vägrenars artrikedom. TRV eller kommunen (och deras entreprenörer) orkar jag inte ens kontakta. Jo TRVs projektledare hade jag kontakt med då vägen förstärktes och statushöjdes men det var som att tala till en vägg då det gällde växtligheten.

   Radera
  2. Karin, borde kanske ha skrivit att jag vet att så här är det i stora delar av landet. Det jag förfäras över är de lögnaktiga gröna skyltarna som satts upp lite var stans längs vägsträckan som hävdar att detta är artrika vägkanter. Hur mycket får man indoktrinera befolkningen, det finns säkerligen många som tror på skylttexten, en myndighet kan väl ändå inte ha fel? För den som vet bättre ökar myndighetsföraktet. Och det kan vara början till demokratins försvagning, tyvärr.

   Radera

Tyck till om du vill...