2 augusti 2023

Ökenväxten

Denna märkliga växt finns kvar sedan jag var barn och förvaras i ett skåp som en hoptorkad boll. Kom på att den kunde få röra på sig efter många år i mörker och torka. På sin naturliga växtplats blåser vindarna iväg med bollarna och när årsregnet faller stannar de till och vecklar ut bladen.


Den får lite vatten på ett fat...
och efter en kvart har den rört sig så pass som på bilden ovan.
En knapp timme senare ser den ut som på de här två bilderna.

Jerikos ros, eller som den beskrivs på Wikipedia, falsk Jerikos ros (Selaginella lepidophylla) är en mosslummer  Det gamla exemplar som jag har grönskar inte längre men vecklar ut sig då den får vatten. (Enligt SAOB är Odontospermum pygmæum Hoffm. den äkta jerikorosen,)

Vivi Täckholm säger om Jeriko-rosorna: ”en Jeriko-ros må vara hur gammal som helst, kommer den i vatten så öppnar den sig. Det är en rent mekanisk rörelse och har ingenting med livsyttringar att göra.

Detta senaste citatet är hämtat från Brittakarolinas blogg. Britta är 93 år och nyfiket undersökande med väl underbyggda fakta. En väldigt fin läsning.

4 kommentarer:

  1. Tror jag också har kvar en sådan någonstans i gömmorna. Köptes av föräldrarna på 1950-talet.

    SvaraRadera
  2. Men visst är det en fascinerande skapelse!

    SvaraRadera
  3. Spännande växt! Men tänk om den faktiskt kommer till liv, på riktigt, efter ett tag om den får vatten!

    SvaraRadera
  4. Det är ju stort plus. Vad är liv i det här fallet? Rörelse? Grönska? Jag gillar torrbollen och vill gärna tro att den fortfarande lever ;-)

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...