18 oktober 2009

TryckoTryckoTrycko och gamla målade ytor

Målar Mattsson borta´ Runnvik var den som målade inredningen på övervåningen nån gång 1949-50.
Jag tycker det är häftigt att penseldragen från hans hand finns kvar ännu! Materialet i sig anser jag är viktigt att spara, den väldigt beständiga 50-tals färgen är kulturhistoria i sig. Jag vill absolut inte måla om dem.

Beslaget Trycko N:o 10 från Bröderna Miller AB i Bankeryd sitter där de sattes en gång. Tryckobeslagen har patent N:o 95620 bara så ni vet!

Det problem som jag eventuellt har att lösa är hur jag ska få bort fernissan som mamma strukit på tre skåpdörrar i syfte att skydda dem, som jag förmodar. De dörrarna har fått en djupare gul ton.
På en lokal utställning fann jag det här porträttet av målaren Teodor Mattson som jag fotade av. Där stod att han föddes den 21 oktober 1886. Han var alltså nära pensions-åldern då han utförde uppdraget att måla mina föräldrars nyinredda övervåning. Det är så här jag minns honom.

Målar Mattsson bodde nära min farmor och nära min faster och farbror. Vi hälsade på honom ibland då vi skulle till släkten.

Jag minns särskilt en gång, då han bjöd på kaffe men jag som var liten skulle få något alldeles extra. Något som var det bästa han visste då han var liten berättade han. Han serverade mej rumsvarm mjölk förstärkt med mycket grädde. Jag pinade i mig drycken och försökte låta bli att göra honom ledsen, jag visade inte att jag tyckte det var riktigt otäckt.

För övrigt kan jag berätta att jag är en riktigt stor mjölkälskare! Det går åt många liter i veckan – men kall och utan grädde.

6 kommentarer:

 1. Ja,d et är förunderligt vad mycket som kommer fram då man övertar ett hus, tittar i fotoalbum, gamla dokument och funderar hur det var en gång i tiden.

  SvaraRadera
 2. Du nämner namnet Runnvik, vilken Runnvik?
  Tacksam för svar.
  Mvh
  Ingalill Runnvik
  runnvik@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Orten heter Rundvik men uttalas här utan "d" :-)

  SvaraRadera
 4. Mina föräldrar har Trycko nr 10 i sitt kök men de är som ett vanligt rostfritt handtag med en röd tryckknapp i plast. Roligt att se att det finns varianter! Jag har även sett rostfritt med svart plastknapp. Luckorna har en skåpregel "Stilo" (rullsnäppare) som håller motstående lucka stängd. Har du det också? Vad har du för lådhandtag till dina Trycko? Tack för en intressant och informativ blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Christina!
   När två ytterligare garderober byggdes vid ombyggnaden på 70-talet inhandlades rostfria Trycko med vit tryckknapp i plast. Det var vad som fanns då här lokalt vill jag tro. Inga skåp har mötande dörrar så någon stängningsanordning av den typen krävs inte här.

   "Lådhandtagen" är av trä, fernissade och horisontella längs hela lådfronten. En vanlig lösning då. Se här:
   https://morfarshus.blogspot.com/2012/05/funkiskok-masonitelok.html
   och
   https://morfarshus.blogspot.com/2012/01/sybehorslada.html

   Radera

Tyck till om du vill...