19 november 2010

Masoniteköket

Jag kom på att jag nämner masoniteköket från 1950 lite nu och då, men har ingen helhetsbild på det förutom en liten i marginalen. Här kommer bilder på favvoköket som det ser ut nu. Inte mycket har ändrats från det jag var liten, bara lite färre nyttosaker står framme på de här bilderna än vad det måste ha varit då. Då syntes det nog att det bodde en barnfamilj i dessa två rum och kök.

Jo, gardinerna är nya. Plastmattan har jag köpt på loppis, här i köket låg mestadels en hemvävd trasmatta. Vattenkranen byttes till engreppsblandare för minst 30 år sen. En tidningshylla saknas i hörnet vänster om stora fönstret. Den ska flyttas dit igen. Tevagnen har pappa tillverkat, den flyttades ganska snart till sommarstugan men har kommit åter. Dubbelströmbrytaren vid ena dörren ska bytas till en lika den ursprungliga, inköpt på Tradera.
Under många år var det här ett arbetsrum med kallmangel (eldriven!), strykbräda och syplats utöver förvaring i de skåp som blev över då familjen, efter morföräldrarnas bortgång, annekterade hela huset och köket nere blev kärnfamiljens. Masoniteköket är ett genomgångsrum och passade därför inte som sovrum. Därför har det bevarats.

Den enda belysningen här är en glasglob över elspisen och en lysrör mitt i taket, båda från kökets tillblivelse. Jag är ju ingen älskare av lysrörssken men är fast besluten att detta ska finns kvar som ett minne av hur ett "funkiskök" såg ut och var inrett. (Lysrörarmaturen kommer på bild senare.) I mitt yrke arbetar vi med ljussättning genom punktbelysning, modulerar rum på det sättet. Men här ska den tidens idéer och rumsupplevelse finnas kvar. Jag har bara satt upp en enkel klämlampa över arbetsbänken som punktbelysning. Den ger ett mer ombonat sken än vad som fanns här tidigare - och den är reversibel, kan alltså tas bort utan att lämna några spår efter sig!

Det är få grejer på väggarna, få ljuskällor men mycket ljus. Det är just så det var och skall vara. Både av korta lysrör och av glödlampor finns ett lager.

Här är tre generationer tillsammans. En kaffetår med morfar på besök från nedervåningen. Jag sitter i centrum på bordet (som ser ut att vara framdraget mot golvets mitt) och studerar noggrant en teckning eller bild som morfar visar upp. Mamma studerar mej.

Kaffekopparna, Rörstrands Bengali, hamnade så småningom i sommarstugan, ett vanligt sätt att fortsätta använda gamla ting då nya inköptes. Den röda vaxduken med vita rutstreck finns bara kvar i mitt minne och på det här fotot. Nej allt kan inte sparas... Här syns att vänstra högskåpet saknade dörr från början då det användes för att hänga ytterkläder i. Farstun var ju kall under vintern.

Nej, varför skulle jag ändra på ett vinnande koncept?


Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

17 kommentarer:

  1. Härligt välbevarat ditt masonitkök är, och att det får fortsätta förgylla vardagen är skoj. Slår nytillverkat med hästlängder!
    Hos oss finns ett 40-talskök med samma stuk, fast på övre plan, det används inte som kök utan inhyser småttingarnas leksaker. Naturligtvis får det finnas kvar, så charmigt som det är!
    Ha en trevlig helg,
    Eija

    SvaraRadera
  2. Eija, visst är platsbyggda kök fina. På grund av att det här köket inte heller haft köksfunktion sedan tidigt 70-tal, finns det kvar. Precis som ditt används numera.
    Lev gott i Norrfrid!

    SvaraRadera
  3. Gudars så fint! Det ser verkligen välvårdat ut. Gillar bänken med förvaring under locken (?). De anpassade luckorna efter snedtaket var också himla häftiga... för att inte tala om spisen...

    SvaraRadera
  4. Anna, själv är jag förblindad av fina barndomsminnen och tycker verkligen om detta kök. Roligt om utomstående också gör det, du ser dessutom antikvariskt på det hela!

    Bänken, "puffen" med familjens vokabulär, har tre lock. Under det ena finns två lådor vilket gör att smala, platta saker kan förvaras under locket, under mittenlocket är det djupare eftersom bara en låda finns under utrymmet och längst bort finns hela "puffens" höjd till förvaring. Vet inte vem som kläckte idén - om den fanns i någon spridd tidskrift eller om någon av föräldrarna kom på idén. Jag har i alla fall inte sett någon sådan möbel någon annanstans.

    SvaraRadera
  5. Åh, vilket härligt kök! Extra kul m sittlådan - trodde min var unik... nävars, såna är nog vanligare än man tror. Den vanliga sittbänken i köket hade ju förvaring under locket så det här är väl mer att betrakta som en väggfast variant, säkert m lång historia.

    Den där stolen känner jag också igen - det är som om tiden stått stilla i detta kök. Jag satt på en sån som barn, sparkade på den undre blå ringen o härmade därmed kyrkklockorna, tyckte jag.

    SvaraRadera
  6. Cecilia, kul att du kommenterade. Extra roligt med ditt stolsminne från då du var liten. Kyrkklockor, kan inte bli bättre... Jag som verkligen tycker om att höra även andras barndomsminnen. Tack!

    Jag har också ett minne av att härma dingdångande kyrkklockor. Mer om det en annan gång :-)

    SvaraRadera
  7. wow, vilket fantastiskt kök! de platsbyggda lutande luckorna, kulörerna.. allt! wow, säger jag bara!

    SvaraRadera
  8. Hej Allt det gamla goda - Gissa om jag är stolt och mycket glad över köket!???

    SvaraRadera
  9. Tack för minnesuppfriskningen. Det är otroligt likt köket i min mormors systerdotters hem i Gagnef. Vet inte byggår där, men både inredning, detaljer som trycken, färgval och planlösning känns som rena kopian. Dock, där var taket plant för köket låg i undervåningen.
    Jag gillar för övrigt den snickerimässiga och funktionsmässiga omsorg som man gjorde sig i kökssnickerierna långt in på 1960-talet. Se på skåpluckornas överfall som gjorde skåpen tätare, luckorna smäckrare (skenbart bara 6-7 mm, resten fanns inne i skåpet, trycken med mothåll för handen när man tryckte på låsknappen, de ergonomiska helbreda lådhandtagen som gjoder att man inte behövde titta på lådan för att hitta mitten där moderna handtag sitter.
    Ack ja, visst är moderna kök både fina och funktionellt överlägsna detta 50-talskök, de nya har många praktiska och lättgående funktioner gjorda i fin plast eller tunn metall. Men hur ser ett IKEA- eller Hagakök att se ut år 2071?
    Per

    SvaraRadera
  10. per, det här köket är nog ganska typiskt för landsbygdskök för 60 år sen. Här i trakten var det dessutom vanligt med generationsboende,d en yngre generationen inredde sin bostad på övervåningen i föräldrarnas/svärföräldrarnas hus.
    Det är klart att även nutida kök blir kulturhistoria men frågan är som sagt hur kvalitén håller sig?
    Kul att du hittat hit, att minne väckts och att du gillar det du ser!

    SvaraRadera
  11. Hej Viola_T!

    Jag älskar också skjutskåpsluckorna, och att de räckte ända upp i taket. De fina trälisterna till handtag mycket finare än olika knoppar.Min Mamma har sparat lite av dem på vinden då de byttes ut.
    Kunde jag skulle jag starta nytillverkning av dem!!!!!
    Första gången jag sett din sida. Googlade på Surf tvättmedel, det ena ledde till det andra..till din sida!!
    Mari C

    SvaraRadera
  12. Hej Mari C - men så trevligt att du hittat hit och gillar mitt barndosm masonitekök som fortfarande existerar. För mej är det ett affektionsvärde och ett kulturhistoriskt värde i det. Javisst är det fint med trälister!!!

    Kvänum tillverkar retrokök men inte av masonite ;-)
    http://www.kvanum.se/kok/retro/baner-amazonbla/%7B19A8945A-EE7B-4D9A-8689-D868A74F7CD2%7D

    SvaraRadera
  13. Vad roligt att se att de tillverkas!!
    Mari C

    SvaraRadera
  14. Åh himmel och hav, trampa fel pedal vilket vansinnigt charmigt och fint kök! Jag skulle kunna flytta in vilken dag som helst!!

    SvaraRadera
  15. hej!
    så glad jag blev när jag hittade just inlägget om köket!
    i mitt kök på södermalm står en precis likadan spis, som jag fortfarande använder för att laga mat med å baka.
    det är dock ingen som kan berätta mera för mig om min gamla älskade spis, men det kan kanske du?
    använder du gamla husqvarna spisen än, resp. fungerar den ännu?
    soliga hälsningar söder ifrån!
    simone

    SvaraRadera
  16. Simone!
    Jag vet inte exakt vilket tillverkningsår elspisen har men köket stod klart 1950. Så 1949 eller 1950 antar jag den kom från Husqvarnafabriken.

    Min spis har varit bortmonterad i flera år. När vi ställde tillbaka den övergick den från att ha varit fast monterad till ny kabel med stickpropp och uttag. Arbetet gjordes av elektriker med behörighet.

    Ja, spisplattorna används ännu men inte lika ofta som 70-talsspisen i nedervåningens kök. Ugnen har jag inte använt efter återinstallationen - där ska bakas "hastbullar" framöver tänkte jag.

    Precis som du älskar jag min elektriska Husqvarnaspis! Du har turen att bo i Sthlm och som jag förstår i bostadsrätt eftersom du kan bestämma att behålla din spis. Jag har arbetat i Sthlm och vet hur svårt det är att behålla äldre vitvaror vid en renovering. Det är så enkelt att slänga ut allt för utbyte mot nytt.

    Med tur menar jag att du med all säkerhet kan få mer info om spisen på Kungliga bibliotekets OKAT (okatalogiserade) avdelning. Allt tryckt material sparas ju i ett ex i KB - så även reklambroschyrer och instruktionsböcker från förr. Just på min spis har jag inte letat där men väl funnit annat intressant :-)

    Jätteroligt att du kommenterade och att du använder din fina spis!

    SvaraRadera
  17. tack så mycket för tippset! ska absolut kolla upp detta!
    soliga hälsningar,
    simone :)

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...